Svet

Po pogovorih o Grčiji v Bruslju še brez končnega dogovora

STA
4. 6. 2015, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pogovori grškega premierja Aleksisa Ciprasa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v četrtek zvečer niso prinesli preboja, sta pa strani na štiriurnem srečanju dosegli določen napredek na poti do dogovora glede grških reform v zameno za preostanek finančne pomoči. Pogovori se bodo nadaljevali, zatrjujejo v Grčiji in Bruslju.

Reuters

Cipras se je z Junckerjem sešel v prizadevanjih, da bi oblikovali reformni načrt, ki bi odprl pot izplačilu 7,2 milijarde evrov, kolikor jih še ima Grčija v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF. Mednarodni posojilodajalci jih namreč ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k reformam.

Do petka morajo Atene IMF vrniti 300 milijonov evrov, do konca junija pa tej ustanovi skupno poravnati za 1,6 milijarde evrov obveznosti.

"Pogovori se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh," je po srečanju dejal Cipras. Po njegovih besedah je beseda tekla "o točkah, ki bi lahko bile temelj za pogovor", "edini realističen načrt na mizi" pa da je grški reformni načrt.

Mednarodni posojilodajalci so medtem predstavili svoj načrt reform, ki so ga spisali brez Grčije na srečanju v Berlinu v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cipras je še menil, da se je tokrat po več mesecih razgretih pogovorov med Atenami in posojilodajalci pokazalo, da je komisija "vsaj naklonjena sklenitvi realističnega dogovora zelo hitro".

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, ki se je prav tako udeležil pogovorov, je medtem novinarjem dejal, da je šlo za "zelo dobro srečanje". Da je bilo srečanje konstruktivno, so sporočili tudi iz Evropske komisije. "Dosežen je bil napredek pri razumevanju stališč drug drugega na podlagi različnih predlogov," so zapisali in dodali, da se bo nadaljevalo intenzivno delo.

Visoki predstavniki evroobmočja naj bi se še danes pogovarjali po telekonferenci, še navaja AFP.