Slovenija

Padla tudi kot podžupanja...

STA / T.C.
3. 6. 2015, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je z mesta podžupanje razrešil Jasmino Opec, ker na nedavnem glasovanju o soglasju k uveljavljanju odškodninske odgovornosti nekdanjih nadzornikov Komunale ni oddala glasovnice.

STA

Komunala tako tudi zaradi poteze podžupanje Jasmine Opec ni mogla vložiti odškodninske tožbe proti nekdanjim nadzornikom. Murskosoboški župan Aleksander Jevšek pravi, da je občankam in občanom obljubil drugačno politiko, ki bo dobra za vse, in konec politike, ki je dobra samo za določene, svojo odločitev, da je izgubil potrebno zaupanje v Jasmino Opec in po tehtnem razmisleku sprejel odločitev o njeni razrešitvi s funkcije podžupanje, pa je sporočil v odprtem pismu.

»Politiki moramo prevzeti odgovornost za svoja ravnanja in če politik z javnim denarjem nerazumno tvega, potem mora biti ob oškodovanju javnih sredstev pripravljen tudi prevzeti odgovornost. Ni prav, da račun za nerazumna tveganja politike plačajo občani,« sporoča Jevšek in nadaljuje, da »je nedopustno, da podžupanja ni podprla prizadevanja javnega podjetja pri poskusu povrnitve škode. Načelnost in integriteta v tem konkretnem primeru, drugega, kot glasovati ZA, preprosto nista dopuščali,« piše Jevšek in dodaja, da kompromisa tu vsekakor ne more biti.

Ostali brez 187 tisočakov

Komunala je leta 2012 Nogometnemu klubu Mura posodila 250.000 evrov, vendar najmanj 187.000 evrov ni dobila nazaj, ker jih klub nima, zato je novo vodstvo Komunale vložilo odškodninsko tožbo proti prejšnjemu direktorju Dragu Šiftarju in prejšnjemu županu Antonu Štihcu. Proti nadzornikom pa bi jo lahko vložili le, če bi dal za to soglasje občinski svet. Na seji mestnega sveta je glasovalo 13 članov, za sklep jih je bilo 11, proti ni bil nihče, dva se o tem nista opredelila.

Ker pa 13 svetnikov ni oddalo glasovnice, za glasovanje niso bili sklepčni, zato Komunala ni mogla vložiti tožbe. Glasovnice ni oddala tudi podžupanja Jasmina Opec. Ker Jevšek od podžupanje pričakuje, da bo vedno postavila javne interese na prvo mesto ter se z vsemi močmi borila za blaginjo vseh njenih občank in občanov, ne more biti več del njegove ekipe, je pojasnil v odprtem pismu. Meni namreč, da so svetniki, ki niso oddali glasovnice, »ravnali narobe, ker tokrat ni šlo zgolj za običajno glasovanje, pač pa tudi za glasovanje o drugačni politični kulturi, kjer se ne delimo na naše in vaše«.