Slovenija

Novi stroški za Bovčane

Polona Krušec
3. 6. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zadnji meseci so na Bovškem precej napeti. Bitki s časom in denarjem se zaostrujeta. Pomemben dan je četrtek. Občinski svetniki bodo namreč takrat z rebalansom potrdili ali zavrnili 140.000 evrov stroškov za nov prevzem.

Arhiv občine

Potem ko je bila tamkajšnja občina uspešna pri prevzemu Hetine gondolske žičnice in restavracije Prestreljenik, je zdaj že vse nared za prenos še žičniških naprav v stečajni masi ATC Kanin na občino Bovec. V obeh primerih gre za brezplačne prenose, vendar precej veliko finančno breme za občino predstavlja plačilo stroškov ob prevzemih. Spomnimo, da je Heta s podpisom pogodbe na občino Bovec brezplačno prenesla krožno kabinsko žičnico, ski data in restavracijo Prestreljenik. V pogodbi se je občina zavezala, da Heti povrne 112.000 evrov, kar predstavlja stroške vzdrževanja sistema v zadnjih dveh letih. Do zdaj so poravnali 50.000 evrov, do konca leta bodo plačali preostanek. 

Pri tokratnem brezplačnem prevzemu še preostalega dela infrastrukture na Kaninu se ravno tako pojavljajo visoke številke. Skupno 140.000 evrov, kolikor jih bo prevzemnik plačal, predstavlja stroške stečajnega postopka in davke. Čeprav so na občini upali na manjše stroške, ne obupujejo. Glavno besedo bo imel občinski svet na četrtkovi seji, ki ne bo pred enostavno nalogo. Župan Bovca, Valter Mlekuž, pred sprejemom te odločitve ni želel komentirati, ali je zaradi visokih stroškov morda zimska sezona ponovno pod vprašajem.

Zakaj tako visoki stroški
Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je za Primorske novice pojasnila, da prevzemnik v stečajno maso plačuje stroške upravljanja s premoženjem, ki znašajo nekaj več kot 92.000 evrov, plačuje pa tudi 22-odstotni davek na dodano vrednost, kar znaša nekaj več kot 45.000 evrov, skupno torej 140.000.

Naslednji mesec pa bo napeto tudi v Hotelu Kanin, ki je bil že večkrat na neuspešnih dražbah. Četudi zanj zanimanje je, vsak interesent po ogledu objekta ugotovi, da je ta v tako slabem stanju, da se nakup preprosto ne izplača. Stečajna upraviteljica družbe Hit Bovec v likvidaciji bo tako že četrtič iskala kupca, in sicer v začetku naslednjega meseca. Izklicna cena znaša 2,4 milijona evrov.

Interesent bo moral položiti tudi varščino v višini okoli 120.000 evrov. Vplačilo varščine sicer še ne daje garancije o nakupu, saj sta jo na prejšnji dražbi hotela vplačala dva, ki sta se zanimala za hotel, a se na koncu za nakup nista odločila, čeprav se je cena z 2,6 milijona evrov prelomila na pol, na 1,3 milijona. Dražbe se je udeležil le en potencialni kupec iz Madžarske.

Objekt si je ogledal večkrat in presodil, da je stavba v slabem stanju. Izjemno pa je bil navdušen nad neokrnjeno okolico Bovca. »Živite v kraju, ki vam ga lahko zavida ves svet, in na to ste lahko ponosni,« je komentiral.