Sumljiva smrt

Obdukcija pokazala, da je Rotar umrl zaradi odpovedi srca

M.K./STA
8. 8. 2017, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Smrt slovenskega državljana, ki je bil priprt v zadrskem zaporu, je posledica odpovedi srca, je po navedbah hrvaškega ministrstva za pravosodje pokazala obdukcija.

T. J. G., arhiv DL
Robert Rotar je po pisanju hrvaških medijev v svoji vili v Diklu pri Zadru živel precej razkošno življenje.

Ministrstvo ne omenja identitete umrlega, so pa hrvaški mediji poročali, da je na poti iz zapora v bolnišnico v soboto umrl 47-letni Slovenec Robert Rotar.

Ministrstvo je izide obdukcije objavilo ob ponedeljkovem obisku hrvaškega pravosodnega ministra Dražena Bošnjakovića v zadrskem zaporu.

Bošnjaković se je sestal z upravo zapora, ravnateljem Antom Lučićem in zaporniki, ki so bili v celici skupaj z umrlim, da bi ugotovil , kaj točno se je zgodilo v soboto, 5. avgusta, ko je 47-letni Rotar umrl po padcu, med katerim je z glavo udaril v mizo. Kot je pokazala obdukcija, je Rotar umrl naravne smrti, oziroma zaradi zastoja srca. Minister je ob tem izrekel sožalje sorodnikom umrlega.

"Med obiskom ministra Bošnjakovića je znan rezultat obdukcije splošne bolnišnice v Šibeniku, ki kaže, da je do nenadne smrti prišlo po naravni poti oziroma zaradi odpovedi srca," je sporočilo ministrstvo na svoji spletni strani.

Življenje na veliki nogi
Rotar se je v Zadru pojavil pred petnajstimi leti, ko je navezal tesne stike s tamkajšnjo policijo, piše Jutarnji list. V svoji vili v zadarskem Diklu je vse do stečaja in propada njegovih podjetij živel precej razkošno življenje, zaposloval in najemal je vrtnarje in sobarice, imel pa je tudi svoj zasebni helikopter in letalo na letališču Zemunik.

Kot pojasnjuje ministrstvo, so moškega v zapor sprejeli 2. avgusta in ga namestili v sobo s še tremi zaporniki. Dan zatem so ga v ambulanti zapora zdravniško pregledali v skladu z zakonom in mu predpisali ustrezno terapijo, 4. avgusta pa je začel tožiti zaradi bolečin v prsih in glavobola, zato so poklicali nujno medicinsko pomoč. Ta mu je nudila zdravniško pomoč, a ocenila, da ni potrebna nujna intervencija.  Postavili so  diagnozo “anksioznost” in “palpitacija”.

"V soboto, 5. avgusta, okoli 10.10 je zapornik nenadoma padel v sobi, kjer je bil nameščen, pri tem z glavo udaril v mizo in padel v nezavest. Uradniki pravosodne policije in zaporniki so mu takoj nudili prvo pomoč in poklicali nujno medicinsko pomoč. Po nadaljnjo pomoč so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Zadar, kjer je ob 11.05 žal umrl," piše v sporočilu hrvaškega ministrstva.

Ministrstvo še navaja, da je uprava zapora o dogodku obvestila tudi policijsko postajo v Zadru, županijsko sodišče v Zadru, županijsko državno tožilstvo v Zadru in družino umrlega.

Časnik Zadarski list je v nedeljo pisal, da je imel Rotar že nekaj časa zdravstvene težave, prijeli pa so ga potem, ko so v vili v kraju Diklo pri Zadru, ki jo je nekoč uporabljal, našli "tovarno" za izdelavo ponarejenega denarja in dokumentov. Rotar je trdil, da gre za opremo, s katero je opravljal grafične storitve.

Rotar je sicer v Sloveniji znan po tem, da mu je kot lastniku podjetja Mirage morala slovenska država pred leti izplačati nekaj več kot 730.000 evrov odškodnine zaradi enostranske odpovedi pogodbe glede registracijskih nalepk za motorna vozila.