Misteriji

V žepih žrtve našli zakodirana sporočila

uk
24. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Junija 1999 je voznica zagledala truplo 41-letnega Rickyja McCormicka, policija pa je v njegovih žepih našla skrivnostna sporočila.

Youtube
Ricky skoraj gotovo ni bil ubit na kraju, kjer so ga našli.

Na polju, kjer so našli Rickyjevo truplo, so na podobne prizore naleteli že pred McCormickom in tudi pozneje. Očitno se lokalni kriminalci na tem mestu znebijo trupel. 

Rickyjevo truplo so odkrili 30. junija v bližini mesta West Alton v Misuriju, ob cesti Route 367. Truplo je našla voznica osebnega avtomobila.

Prva nenavadna stvar je bila, da je bilo truplo že precej razpadlo, čeprav Ricky še ni mogel biti dolgo mrtev. Nepojasnjeno je tudi, kaj je Ricky počel tako daleč od svojega doma. Vozniškega izpita ni imel, v predel, kjer so našli njegovo truplo, pa ne vozi javni prevoz. Edina logična razlaga je pač, da je nekdo Rickyja živega ali mrtvega tja pripeljal in ga v prvem primeru tudi tam umoril. Policija ni našla nikogar, ki bi imel motiv za umor nesrečnega McCormicka. Dokaj nenavadno je, da McCormicka nihče ni prijavil za izginulega, zato so preiskovalci sprva izločili umor. Pozneje se je izkazalo, da so Rickyja nazadnje videli živega pet dni pred odkritjem trupla, tako da je moral biti umorjen nekje v tem času.

Sporočila

Youtube
Tudi starši ne verjamejo, da bi sporočila lahko napisal Ricky, verjetno pa jih je znal prebrati.

Najbolj skrivnostni sta dve zakodirani sporočili, ki so ju našli v njegovih žepih. Čeprav je policija sporočili pokazala nekaterim najboljšim kriptografom, objavili so ju tudi na svojih spletnih straneh v upanju, da bi ju komu uspelo razvozlati, pa do zdaj to ni uspelo še nikomur.

Policija sicer domneva, da je avtor sporočil McCormick sam, a to njegovi starši zanikajo. Njegova mati je dejala, da je bil sin polpismen, po njenih besedah je komajda znal napisati lastno ime. Kot najstniku mu ni uspelo dokončati srednje šole in starši so prepričani, da sam ne bi zmogel napisati tako zapletene šifre. Večkrat je prišel v navzkriž z zakonom, nazadnje tudi zaradi spolnih odnosov z mladoletno osebo, v času smrti je bil nezaposlen in na socialni podpori. Imel je težave s srcem in pljuči. A nekateri člani njegove družine trdijo, da je Ricky že od otroških let uporabljal zakrita sporočila, ki jih nihče ni znal razvozlati. Glede na to je zelo verjetno, da imata sporočili dejansko vsebino in bi lahko potencialno pripeljali do morilca.

Zajem zaslonske slike
Zakodirana sporočila je poskušala razrešiti tudi znana analitičarka Elonka Dunin.

12 let pozneje

Pri FBI so morali postaviti posebno spletno stran, kjer lahko ljudje debatirajo glede zakodiranih sporočil, saj so dobivali preveč e-mailov in telefonskih klicev. 

FBI najprej ni razkrila ničesar o sporočilih, saj sprva njegove smrti niso smatrali za umor. Šele 12 let pozneje so objavili sporočila in hkrati povedali, da je bil Ricky umorjen. Ključ do morilca ali morilcev pa naj bi se skrival prav v zapisih. Preiskovalci so zdaj prepričani, da so bila sporočila, kdorkoli jih je že napisal, ustvarjena približno tri dni pred Rickyjevo smrtjo. Čeprav je veliko ljudi trdilo, da so rešili kriptograme, pa nihče ni podal takšne razlage, da bi pripeljala do morilca ali morilcev. »Razrešitev kode bi lahko razkrila, kje je bila žrtev pred umorom, in potencialno pripeljala do morilca,« je povedal vodja kriptoanalitikov pri FBi Dan Olson.

Umor

Policija ni sporočila, kako je bil Ricky umorjen, verjetno informacijo prikriva tudi zato, da bi morilca lažje speljali v past. Najverjetnejši scenarij za umor je, da je Ricky za nekoga preprodajal droge. Morda je ukradel denar ali pa je jemal to drogo in ga je zato nekdo umoril. Njegovo truplo so odvrgli ob cesto, ki je dokaj na samem. Zakodirani sporočili v njegovem žepu pa najverjetneje vsebujeta imena njegovih odjemalcev, tako da bi razrešitev dejansko lahko izsledila njegovega morilca ali morilce.