Vse bolj skrivnostno

Madeleine McCann žrtev lokalne pedofilske združbe?

uk
23. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot smo poročali, je za medije po 10 letih od izginotja spregovorila ena od varušk nesrečne deklice, ki je dejala, da bi bila lahko vpletena tudi portugalska policija in celo zaposleni v hotelu. Njeno pričevanje še vedno odmeva, nad dan pa prihajajo nove in nove podrobnosti.

Twitter
Če je deklica še živa, bi bi lahko danes videti približno takole.

Na prvo vprašanje medijev, ali bi lahko bila v dekličino izginotje vpletena njena starša, je varuška, ki je bila le ena od mlajših Britank, zaposlenih v hotelu, in ni želela biti imenovana, odločno dejala, da ne. »Gary je panično gledal pod avtomobile, medtem ko je Kate hodila gor in dol ter jokala. Nenehno je govorila, imajo Maddie,« je povedala varuška, ki je delala v počitniškem letovišču Praia da Luz. Dodala je, da jo še zmeraj preganja podoba očeta, ki je panično iskal hčerko, medtem ko je tolažila nesrečno mamico, ki je bila v napol katatoničnem stanju. Varuška je povedala, da je večkrat pazila na Maddie in da sta bila starša po njenem izginotju popolnoma skrušena. Zanikala je tudi, da bi starša deklico kakorkoli zlorabljala, in dejala, da je bilo za starše normalno, da so otroke pustili same v sobah, kjer so spali.

(Ne)varnost v hotelu

Varuška je dejala, da je vodstvo hotela želelo dajati vtis, da je idealna destinacija za družine, in so zato sezonsko zaposlili mlajše ženske, ki so pazile na otroke gostov. Toda hotel nikakor ni bil varen. »Vse varuške smo dobile tako imenovane posiljevalne piščalke in dejali so nam, da nikoli ne smemo iz hotela same. Imela sem močan občutek, da nas domačini sovražijo in nočejo, da smo tam,« je povedala varuška. Poleg tega je bila približno tri leta pred izginotjem Madeleine napadena še ena deklica, teh primerov pa naj bi bilo še več. Nekateri so šli celo tako daleč z obtožbami, da verjamejo, da je bil hotel postavljen z namenom privabiti družine z otroki, ki bi jih potem tamkajšnja pedofilska organizacija zlorabljala. Seveda gre le za ugibanja, toda po pričevanju varuške se portugalska policija ni pretirano trudila rešiti primera.

Profimedia
Starša deklice, ki je izginila 3. maja 2007 iz hotelske sobe v hotelu Ocean Wiev, še zmeraj upata, da je hčerka živa.

Spolni napadi na deklice

Angleška policija, ki je pozneje prevzela primer, je šele leta pozneje izvedela, da so na področju Praie de Luz portugalski policisti obravnavali vsaj 18 primerov spolnega nasilja nad deklicami, mlajšimi od 16 let. Večina je bila starih med šest in 10 let, vse pa so bile Britanke, ki so prišle kot turistke. Napadi so se v glavnem dogajali med letoma 2004 in 2010, se pravi pred in po ugrabitvi Madeleine. Šlo naj bi za enega storilca, ki je vlamljal v hotelske sobe in posiljeval deklice. Dva primera sta se zgodila v hotelu, iz katerega je izginila Maddie, in bilo bi precej nenavadno, če dogodki ne bi bili vsaj posredno povezani z izginotjem deklice. Res pa je, da v ostalih primerih storilec otrok ni ugrabil.

Je deklica skrita na osamljenem posestvu nedaleč od hotela? 

Nekdanji detektiv Dave Edgar, ki je delal na primeru ugrabljene Maddeleine McCann, je pred kratkim spregovoril za medije. Dejal je, da verjame, da je deklica še živa in da je skrita v bližini hotela, nekje na področju Algarve. Tudi on meni, da deklica ne več, kdo je. "V tem predelu Portugalske je ogromno osamljenih objektov, v katerih bi bila deklica lahko skrita. Dodal je, da so ga njegove preiskave vodile do nekaterih posesti in da je o tem obvestil policijo, ki pa ni ukrepala." Edgarja so sicer najeli dekličini starši kmalu po ugrabitvi. 

Prihod policistov

Čeprav varuška ni obtožila policije, da bi bila v primer vpletena, pa je ostro napadla njihovo očitno nesposobnost. Na kraj dogodka je policija prišla šele 90 minut po prijavi izginotja in po prihodu ni zavarovala sobe. Čisto vsak je lahko šel v sobo, od koder je izginila deklica, tako da so bili morebitni dokazi uničeni. »Vsi so hodili v sobo in iz nje, policija pa sploh ni reagirala.« Poleg tega je varuška dejala, da je podala izjavo, ki je bila v angleščini dolga pet strani A4-formata, nato pa jo je pozneje videla v portugalščini in je imela samo eno stran. Dodala je, da je policija tudi izgubila ogromno časa z obtoževanjem staršev, za katere je bilo takoj jasno, da z izginotjem nimajo nič.