ČRNI SCENARIJ

Razvpiti ubežnik sodnici kradel marmelado

Robert Marin
23. 9. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Urbanu Prelacu, ki je širši slovenski javnosti postal znan po spektakularnem pobegu iz sodne dvorane.

Svet24
Urban Prelac, ki mora za zapahi prestati še nekaj mesecev zaporne kazni zaradi preteklih grehov, se na Povšetovi menda uspešno zdravi zaradi odvisnosti od mamil.

Tridesetletnemu Urbanu Prelacu tožilci očitajo več vlomov oziroma poskusov vlomov v kleti stanovanjskega bloka na Poljanski cesti v Ljubljani konec leta 2012 oziroma v začetku leta 2013. Po navedbah tožilstva sta z Janezom Habičem, ki je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, zagrešila štiri velike tatvine, šestkrat pa je ostalo le pri poskusu.

Do 5 let zapora je zagrožena kazen za veliko tatvino.

Narkomana sta po navedbah tožilstva kradla, kar se je pač ukrasti dalo. V enem primeru pa sta se bržkone nevede lotila kleti ene od ljubljanskih okrožnih sodnic ter ji ukradla osem kozarcev marmelade in avtomobilski strešni prtljažnik, iz druge kleti sta ukradla dva para smučarskih čevljev, smučarsko čelado in moško gorsko kolo, iz tretje pa prastar računalniški monitor.

V kleti so se omamljali, ne kradli

Včeraj je ljubljanska okrožna sodnica Živa Zaplotnik zaslišala obdolženčevega prijatelja Janeza Korena, ki so ga v hram pravice privedli iz zaporov na Dobu. »Svita se mi ne, zakaj sem vabljen,« je Koren dejal na uvodno vprašanje sodnice Zaplotnikove, kaj ve povedati o zadevi sam od sebe. Potem se mu je le nekoliko, spet pa ne preveč, odvezal jezik in je dejal: »Nisem bil ves čas z njimi, ne vem, kdaj so nosili ven marmelado ...« Na vprašanje tožilke, zakaj je omenjal marmelado, je Koren pojasnil, da mu je Habič ob neki priložnosti dejal, da jih »zaradi neke marmelade 'terajo'«.

Sojenje se bo nadaljevalo 20. oktobra z zasliševanjem oškodovancev.

Koren je sicer še povedal, da jih je v kleti vabil Habič, tam je bil morda petkrat, vedno v istem bloku, kjer so se v kolesarnici ali po kleteh drogirali, nikoli pa po njegovih besedah niso vlamljali ali kradli. Ključe vhodnih vrat je imel Habič, ki je tja po Korenovih besedah vabil tudi druge ljudi.

Zadnji test na mamila je bil negativen

Sojenje se bo nadaljevalo 20. oktobra z zasliševanjem oškodovancev. Na včerajšnjem naroku je bilo sicer slišati, da se Prelac, ki mora za zapahi prestati še nekaj mesecev zaporne kazni zaradi preteklih grehov, na Povšetovi zdravi zaradi odvisnosti od mamil in da je bil na zadnjem testu »čist«.

Je 30-letnik končno prišel k pameti? Je namreč stari znanec organov pregona in sodišč, širši slovenski javnosti je postal znan novembra 2013, ko je med nekim sojenjem na ljubljanskem okrajnem sodišču izkoristil trenutek ter v razpravno dvorano zaprl oziroma zaklenil sodnico in tožilko skupaj s pravosodnima policistoma, saj je bil ključ na zunanji strani vrat. Ujeli so ga po nekaj dneh, za podvig (očitali so mu protipraven odvzem prostosti) pa je bil pozneje pravnomočno oproščen.