Katastrofalno stanje

Slovenski vojski zmanjkalo nabojev

Luka Tetičkovič
22. 9. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slaba opremljenost Slovenske vojske (SV) že dolgo časa ni skrivnost. Vojaki si sami kupujejo lastno opremo, zdaj jim je zmanjkalo nabojev za urjenje.

Bobo
Vojaki na osnovnem urjenju so zadolžili konzervirane puške M70. Razlog: pomanjkanje streliva za F 2000 S.

Kako je mogoče, da se SV spopada s pomanjkanjem vojnih rezervnih zalog streliva, je včeraj zanimalo člane odbora državnega zbora za obrambo, ki je bil sklican na pobudo Žana Mahniča (SDS). Ta je opozoril, da vojski primanjkuje streliva za avtomatsko puško F 2000 S. Ministrica za obrambo Andreja Katič odgovarja, da stanje ni tako kritično, kot se ga poskuša prikazati.

Že naročeno strelivo za avtomatske puške F 2000 S bo predvidoma stalo 29 centov na kos.

Zaloge streliva za belgijsko avtomatsko puško F 2000 S se sicer zmanjšujejo že vse od leta 2013. Po zagotovilih članom odbora naj bi Slovenska vojska imela dovolj streliva za urjenje, tudi za belgijske avtomatske puške. Zapleta pa se pri tako imenovani vojni rezervi.

Načrti namreč predvidevajo, da mora imeti vojska na zalogi strelivo za prvih 90 dni vojne. To je po nekaterih podatkih namreč čas, v katerem se v vojni lahko vzpostavi normalno delovanje logistike. Teh bojnih zalog pa nimamo že kar nekaj let.

Okvirni sporazum za nakup že podpisan

Na spletnih straneh E-naročanja tako že lahko najdemo podpisan okvirni sporazum za nakup treh milijonov nabojev za belgijske puške, posamezni naboj naj bi dobili za slabih 29 centov, dobavitelj pa mora strelivo priskrbeti najpozneje do konec marca prihodnje leto, poroča nacionalni medij.

Je pa na mestu vprašanje, zakaj je do okvirnega podpisa sporazuma za nakup streliva prišlo šele sredi letošnjega leta, glede na to, da zaloge niso popolnjene že vrsto let. Vrh vojske sicer pojasnjuje, da je pravočasno posredoval vso dokumentacijo za dopolnitev zalog, na ministrstvu pa je slišati, da očitno ta dokumentacija na vrh ministrstva le ni prispela pravočasno ali v celoti.

Ministrstvo trdi, da manjkajo samo vojne rezerve streliva, a med vojake vseeno delijo stare puške M70.

Kot ravbarji in žandarji: »Pam, pam!«

Sogovornik, ki zdaj službuje v stalni sestavi, nam je potrdil, da so stare jurišne puške Zastava M70 že prejeli kandidati na osnovnem urjenju za stalni sestav (STAS). »Ko sem jih vprašal, zakaj nosijo kalašnike, je za omizjem približno petih stasovcev vladal konsenz, da je to zaradi premalo streliva.«

Kritično finančno stanje vojske sicer ni nič novega. Najslabše naj bi bilo takoj po finančni krizi leta 2008. Sogovornik, ki je tedaj opravljal temeljno vojaško strokovno usposabljanje, kot se uradno imenuje osnovno urjenje, nam je zaupal, da so kandidati na urjenjih dobili po 30 manevrskih nabojev z nalogo razdeliti jih med tri okvirje. »'Da boste dobili občutek, kako je menjati okvir,' nam je tedaj rekel vodnik,« se z nasmehom spominja sogovornik. Kaj pa, ko je zmanjkalo streliva? »Smo pa vzklikali 'Pam, pam!', potem ko nam je vodnik zabičal, naj tega nikoli nikomur ne povemo.«