Slovenija

FOTO: To je prvo brezpilotno letalo slovenske vojske

G.G./STA
13. 7. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Direktorat za logistiko ministrstva za obrambo je v sodelovanju s Slovensko vojsko na vojaškem vadbišču Bač pri Knežaku danes predstavil prvo brezpilotno letalo, ki ga je kupila Slovenska vojska. Predstavitve se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je zadovoljna s pridobitvijo, ki bo pomagala reševati tudi življenja.

STA

"Z nakupom brezpilotnih letal smo uresničili enega izmed ciljev zmogljivosti, ki bo pomagal reševati življenja. Gre za pripomoček za izvidništvo, opazovanje in obveščevalne dejavnosti, po drugi strani pa gre tudi za dvonamensko opremo, ki lahko sodeluje pri pomoči Civilni zaščiti in tudi drugim državnim organom pri naravnih nesrečah in odkrivanju požarov v naravi ali pri morebitnem nadzoru državne meje," je po predstavitvi povedala obrambna ministrica.

Svoje zadovoljstvo je Katičeva izrazila tudi nad tem, da je izbrano brezpilotno letalo slovenski izdelek. "Ministrstvo za obrambo tako dokazuje, da nekako pripomore tudi k rasti slovenskega gospodarstva," je dejala.

SV se je zaradi izpolnjevanja zavez Nata morala pridobiti zmogljivosti za opremo ene bataljonske skupine in sicer sistema brezpilotnih letal. V ta namen je projektna skupina na ministrstvu za obrambo pripravila investicijski program, v katerem so bile zapisane zahteve za nakup brezpilotnega letalnika, in finančni okvir investicije. Nato so marca lani objavili razpis, na katerega se je prijavilo pet ponudnikov.

Izbrane ponudnike so povabili na razgovor in jim predstavili nadaljnje zahteve za demonstracijski let, ki je bil eden izmed zahtev za izbiro najboljšega ponudnika. V končnem izboru je bilo izbrano podjetje C-Astral iz Ajdovščine, ki je s svojim letalnim sistemom ponudilo tudi ugodno ceno. Za 375.000 evrov so poleg brezpilotnega sistema, v katerem so trije letalniki, zemeljska postaja in set rezervnih delov, pridobili tudi šolanje prvih operaterjev tega sistema.

STA
Brezpilotno letalo si je ogledala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič.

Prvi namen je izvidništvo

Prvi namen uporabe tega sistema, ki naj bi se mu v prihodnje pridružili tudi novi, je izvidništvo, kar lahko rešuje tudi človeška življenja, je o brezpilotnem sistemu povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Marko Gruden.

Kljub temu da je do sprejetja nove uredbe prepovedano letenje z brezpilotnimi letali, to za SV ne velja. "Javna agencija za civilno letenje je pripravila to uredbo, ki jo bodo sprejemali v jesenskem času, in na osnovi katere bodo ostali uporabniki izven vojske lahko opravljali svoje naloge," je povedal Gruden.

SV lahko opravlja letenje glede na zakon o letalstvu, pravilnik o letenju z vojaškimi zrakoplovi do pravilnika o registraciji, označevanju, listinah in knjigah vojaških zrakoplovov in operativni priročnik, ki podrobno predvideva način licenciranja in same uporabe.