Vohunjeje

Putin imenoval novega šefa zunanje obveščevalne službe

M.K./STA
22. 9. 2016, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nekdanjega predsednika parlamenta Sergeja Nariškina imenoval za novega šefa zunanje obveščevalne službe (SVR), ki bo na položaju zamenjal Mihaila Fradkova.

Profimedia
Sergej Nariškin velja za dolgoletnega Putinovega zaveznika in naj bi nekoč služil kot obveščevalec nekdanje ruske tajne službe KGB.

Do sprememb prihaja v času, ko je Rusija zaradi krize v Ukrajini in svoje podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu v najslabših odnosih z Zahodom po koncu hladne vojne.Vrh napetosti naj bi potisnil raven vohunjenja na obeh straneh na raven pred padcem železne zavese.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin prenavlja svoj krog najožjih sodelavcev in se zelo dobro zaveda pomena učinkovite vohunske službe.

"Dobro veste, tako kot mi vsi, v kakšni situaciji smo in kako pomemben je uspeh službe za stabilen in varen razvoj naše države," je v televizijskem komentarju Putin povedal Nariškinu.

Nariškin velja za dolgoletnega Putinovega zaveznika - oba prihajata iz ruske severne prestolnice Sankt Peterburg - in naj bi nekoč služil kot obveščevalec nekdanje ruske tajne službe KGB. Glede na uradno biografijo je Nariškin v 80. letih prejšnjega stoletja služboval na sovjetskem veleposlaništvu v Bruslju, nato pa deloval s Putinom v pisarni župana Sankt Peterburga.

Sicer pa ruska zunanja obveščevalna služba (SVR) izhaja iz prvega direktorata KGB, ki se je po padcu Sovjetske zveze razdelila. SVR je zadolžena za izvajanje obveščevalnih operacij.

Fradkov, sicer nekdanji premier, ki je SVR vodil od leta 2007, bo odslej vodil upravni odbor državnih železnic. Putin je sicer v zadnjem času premestil kar nekaj svojih največjih zaveznikov. Po mnenju analitikov si na ta način pred predsedniškimi volitvami 2018 gradi nov krog zaveznikov.