Razkrita korupcija

Škode za 5 milijonov evrov

Z. F.
29. 4. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je poleg Zvonimirja Šostarja prijel še devet ljudi. Osumljene pranja denarja in korupcije so odvedli na zaslišanje.

Arhiv Svet24
Bivši načelnik zagrebškega urada za zdravstvo Zvonimir Šostar

Direktor inštituta za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar in bivši načelnik zagrebškega urada za zdravstvo Zvonimir Šostar sta skupaj z devetimi ljudmi osumljena korupcije. Uradnih informacij iz preiskave, ki jo je opravila policija v sodelovanju z uradom Uskok, in preostalih podrobnosti za zdaj sicer še niso razkrili.

Arhiv Svet24
Prve informacije iz hišnih preiskav, ki jih je opravila policija v sodelovanju s skupino Uskok, in preostale podrobnosti ostajajo še nerazkrite.

Korupcija na račun mesta

Po neuradnih informacijah so se finančne nepravilnosti na račun mesta Zagreb, za katere so osumljeni Šostar in preostali, dogajale od leta 2006 pa do 2013. Skupaj s Šostarjem sumijo tudi zdravnico iz mestnega urada za zdravstvo in več oseb iz podjetij, s katerimi so imeli sklenjene pogodbe. Med osumljenimi je po neuradnih podatkih tudi Davor Ljubić, katerega podjetje se ukvarja z dezinfekcijo, zatiranjem škodljivcev in čiščenjem klimatskih naprav. Z nezakonitimi posli naj bi predvidoma povzročili za več kot 35 milijonov kun (pet milijonov evrov) škode. Šlo pa naj bi za plačilo čiščenj klimatskih naprav v več zagrebških objektih v javni lasti, ki jih niso nikoli izvedli.

Še eno odkritje Uskoka

Preiskovalna akcija se je začela že v sredo dopoldne, ko je policija začela preiskovati domovanje Šostarja in preostalih. Po preiskavah so osumljene odvedli na zaslišanje.

Prve osumljence so pripadniki skupine Uskok zaslišali že v sredo pozno popoldne, vendar jim je do zdaj uspelo pridobiti le delne informacije. Osumljence so pridržali v policijskem priporu v Zagrebu. Domnevne nezakonitosti, ki jih je v tem primeru še odkrila skupina Uskok, se nanašajo na zlorabo položaja in zaupanja v gospodarskem poslovanju osumljencev, ki so obtoženi tudi pranja denarja in davčnih utaj. Ugotovljeno je bilo, da je vključno s proračunom mesta Zagreb v korupcijskem primeru najverjetneje oškodovan tudi državni proračun, vendar znesek ostaja neznan.

Arhiv Svet24
Zagrebški župan Milan Bandić je na vprašanje, ali je prepričan, da je Šostar kriv za zlorabo položaja in oblasti, odgovoril, da bo to mogoče videti v nadaljevanju.

Vsi morajo odgovarjati za svoja dejanja

Zagrebški župan Milan Bandić, ki je bil Šostarjev tesen sodelavec, je v sredo v saboru izjavil, da morajo vsi, vključno s Šostarjem, odgovarjati za svoja dejanja. "Veste, jaz vsekakor podpiram pravno državo. In v tej državi mora vsak opravljati svoje delo vestno ter za svoja dejanja odgovarjati. To velja za vse moje kolege, tudi za kolega Šostarja," je dejal Bandić. Na vprašanje, ali je prepričan, da je Šostar kriv za zlorabo položaja in oblasti, za kar ga sumi Uskok, pa je odgovoril, da bo to mogoče videti v nadaljevanju preiskave.

Arhiv Svet24
Vključno s proračunom mesta Zagreb so v korupcijskem primeru osumljenci najverjetneje oškodovali tudi državni proračun.