Zloraba osebnih podatkov

Pečaričevi pogojna obsodba

S. S.
29. 4. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi zlorabe osebnih podatkov Borisa Šuštaršiča je sodišče Eleno Pečarič obsodilo na tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta.

Facebook/Elena Pečarič
Pečaričeva se je na zatožni klopi znašla, ker je marca 2012 na spletni strani scribd.com objavila Šuštaršičev lastninski list.

Po sodbi ljubljanskega okrajnega sodišča je Elena Pečarič iz YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa nezakonito objavila osebne podatke Borisa Šuštaršiča iz Društva distrofikov Slovenije.

Obdolžena je priznala, da je marca 2012 na spletni strani scribd.com objavila Šuštaršičev lastninski list, kaznivega dejanja pa po njenem ni storila, saj ni vedela, da je takšna objava kazniva. Dejanja ni obžalovala, da je Šuštaršič zoper njo vložil ovadbo, pa je ne preseneča, saj jo po lastnih besedah že deset let toži, ona pa se uspešno brani.

Sodba še ni pravnomočna

Sodniki so Pečaričevi prisodili tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta, a sodba še ni pravnomočna. Kot rečeno, je bila sporna objava lastninskega lista Borisa Šuštaršiča, iz katerega je poleg osebnih podatkov izhajalo, lastnik katerih delov stavb in stavb v celoti je. Pečaričeva je podatke za potrebe izvršilnega postopka sicer pridobila zakonito, prek Geodetske uprave RS, a je v takšni obliki javna objava prepovedana.