Mnenja

Prostovoljno pred poroto: To je moja poroka!

Uredništvo
27. 9. 2023, 03.00
Deli članek:

Zdi se, da je bodoča tašča povsem prevzela vajeti in da se gladko požviža na to, kakšno poroko bi si želela ženin in nevesta.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

Pismo bralke:

"S fantom se pripravljava na poroko, ki bo naslednje leto junija, in imava pri tem nemalo težav z – kako pregovorno – njegovo mamo. Do zdaj se ni nikoli vtikala v naju, zato me je res presenetila. Najprej ji ni bil všeč kraj civilne poroke, dobro, sva našla drugega, na srečo celo boljšega. Potem ji že ni bila všeč moja zamisel o obleki, češ da je preveč razgaljena za v cerkev, kar se ne spodobi. Kar na svojo roko se je že domenila z nekim ansamblom, ki ga sploh ne poznava, ampak sva zamižala na eno oko, ker je rekla, da ga bo plačala. Zdaj je prišla na dan s seznamov povabljencev z njene strani, ki pa jih je toliko, da bi, če bi vse povabila, morala s seznama črtati moje sorodnike. To se mi res ne zdi fer, če že, lahko sklenemo kompromis, ne pa moji ja, tvoji ne. Njen argument je, da so njihovi sorodniki bolj pri denarju kot moji in bova dobila več daril. Moj fant jo sicer poskuša brzdati in nekako plava med mojimi in njenimi zahtevami, vem, da mu ni lahko, pravi, da se ji je tudi pri bratovi poroki čisto utrgalo, pa so jo pustili, da je naredila, kot je hotela, in ima brat od takrat mir. Očitno ima moja bodoča tašča neki fetiš na poroke ali kaj. Kolikor se zdi privlačna misel na to, da ti vse za poroko uredi nekdo drug, me zelo moti, da sili z nama celo k cvetličarju in zlatarju – tisto s sorodniki je bila itak kaplja čez rob; to je navsezadnje moj/najin dan, ne pa taščin, ona je svojega že doživela, jaz pa si svoje lepe spomine šele ustvarjam, in če bo šlo tako naprej, zagotovo ne bodo tako lepi, kot bi želela. Kako naj torej umirim to žensko, da ne bodo pokvarjeni tudi najini odnosi?"

- Jerca

Odgovore Janinih porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 39, 26. 09. 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!