Ljudje

Zvezda serije Botri: Kdo želi spoznati Jadranko Macan?

Vesna Meško
5. 12. 2023, 04.00
Deli članek:

Če ste oboževalci hrvaške serije Botri, potem zelo dobro poznate Jadranko, sila prijetno mamo, soprogo in gospodinjo, ki podpira vse štiri vogale hiše družine Macan. »Krasna igralka!« boste rekli. Jaz pa vam odgovarjam: drži, drži, a pozor, fenomenalna Daria Lorenci Flatz v seriji sploh ne igra!

NOVA TV
Daria Lorenci Flatz

Kako ne igra? No, Jadranka in Daria sta med seboj tako tesno prepleteni kot kita tetke Ivke, njenim domačim pa se zdi, da na TV-zaslonih ne spremljajo izmišljenega lika, temveč kar svojo drago mamo in soprogo! Zdaj vas zagotovo zanima še več o njej, kajne? Potem pa le brž, pripravite si skodelico kave in skupaj z menoj stopite v Jadrankino snažno kuhinjo, naravnost za veliko leseno kuhinjsko mizo, kjer se pripravljajo najboljše pite in kjer se ob kozarcu rdečega vina rešuje svet. Mi sveta kakopak ne bomo rešili, boste pa med klepetom Jadranko, pardon, Dario, zagotovo še bolj vzljubili.

NOVA TV
Daria Lorenci Flatz v vlogi Jadranke Macan.

Daria, Botri so najpopularnejša serija v Sloveniji. Igralci ste resnično velike zvezde tako doma kot v tujini, povejte, ste v svoji karieri že kdaj doživeli tako velik uspeh?

V moji igralski karieri je bilo veliko uspehov in vsak izmed njih je bil drugačen. Nekateri so prinesli publiciteto, drugi ugled v stroki, tretji pa prinašajo slavo. Serija Botri mi je zagotovo prinesla največjo popularnost. Doslej namreč še nikoli nisem ustvarjala telenovele, ta je moja prva v življenju, ob tem pa gre za eno izmed najuspešnejših na Hrvaškem, kar se kaže tudi v tem, da smo posneli 423 epizod in da se prikazuje tudi izven meja. To, da me ljudje prepoznavajo, je zame nekaj novega in v tem zelo uživam.

Ko se dan prevesi v večer in ura odbije osem, za mnoge napoči čas za sprostitev ob gledanju priljubljene hrvaške serije Botri. Pristna in domača igra likov ter zabavne peripetije iz izmišljenega mesteca Zaglave pritegnejo pred televizijske zaslone izjemno število slovenskih gledalcev, serija je namreč absolutna zmagovalka gledanosti v svojem terminu. Jo spremljate tudi vi? Intervju s katerim igralcem bi še želeli prebrati? Svoj predlog nam pošljite na e-naslov: urednistvo@jana.si.

Pa občutite popularnost Jadranke Macan tudi v zasebnem življenju? Kako je, kadar greste po opravkih v mesto? Vam je prepoznavnost kdaj odveč?

Ja, ljudje me res vsepovsod prepoznavajo. Na začetku mi je to prijalo in laskalo, v tem sem uživala. Priznam pa, da je zaradi obilice obveznosti to včasih oteževalna okoliščina. Poleg natrpanega urnika snemanj sem namreč vezana na svoje matično gledališče HNK Zagreb, potem je tu še delo v moji zasebni šoli, pa seveda skrb za tri otroke in druge obveznosti. Tako se pogosto zgodi, da med nakupi in drugimi opravki zelo hitim in nimam časa za zanimanje okolice. A čeprav zna biti neprijetno, ko me ljudje ustavljajo in se želijo fotografirati, ne želim nikogar zavrniti, čeprav mi to vzame čas, ki ga nimam. Prepoznavnost ni najpriročnejša, a kljub temu ustrežem, še posebej ko gre za otroke, ki so zelo ljubki.

Jadranka je lik, ki ga je večina gledalcev najbolj vzljubila, saj je zelo prijetna, domača in naravna – prava mama. Kako nanjo gledajo vaš mož in otroci, se jim zdi podobna vam?

Moji domači, pogosto pa tudi tisti, ki me šele spoznajo, pravijo, da v tej seriji sploh ne igram. (smeh) To je moj slog igre – rada svoj lik čim bolj približam sebi in sebe liku. Pravzaprav se poskušam tako intenzivno preliti v lik, kot da sem v določeni situaciji to resnično jaz. V vlogo dam toliko sebe, da so na koncu med menoj in likom zelo majhne razlike.

Osebni arhiv
Daria Lorenci Flatz

Povejte, ste tudi vi tako odlična kuharica in pekovka pit kot Jadranka? Če ste, kaj najraje pripravite svojim domačim?

Joj, pravzaprav nič kaj rada ne kuham. V različnih obdobjih življenja sem sicer veliko, zlasti ko sem bila na porodniški. Ampak veste, to ni nekaj, v čemer bi zelo uživala. Bolj mi godi občutek, da delam nekaj, kar imajo radi, saj to pomeni, da bodo pri jedi uživali. Sicer pa veliko raje igram in raje imam, da mi kdo drug skuha. (smeh) Kljub temu kuham skoraj vsak dan. Fantje jedo v šoli ali pa pri babici, zvečer se pogosto pripravi vsaj kakšna juha, špageti, zrezki …, bolj hitre jedi. Samo da je doma kuhano in se fantje najedo. Tudi zjutraj nemalokrat pečem palačinke.

Na kaj pa imate popolnoma drugačen pogled kot Jadranka? S čim se z njo ne bi strinjali?

Nikoli se ne bi mogla odločiti, da bi ostala doma in ne bi hodila v službo – v tem sva si različni. Čeprav pa je tudi Jadranki žal, da se je odvilo tako, kot se je. Svoji hčerki denimo svetuje, naj gre svojo pot, spodbuja jo k delu in ustvarjanju kariere. Ne nazadnje je tudi njenim staršem žal, da ni zaključila šolanja, ampak kaj, ko je naneslo tako, da se je mlada zaljubila in poročila. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je tudi vodenje gospodinjstva delo za polni delovni čas. Mogoče je to celo eden izmed najtežjih poklicev, hkrati pa poteka brez predaha – saj veste, kako mame, ki poleg skrbi za dom hodimo v službo, večkrat pravimo, da se na delu odpočijemo.

Mimogrede, vam Ivka kaj »kravžlja« živce?

No, to je ta odnos ljubi-sovraži med Ivko in Jadranko. Seveda mi gre na živce, nenehno me tlači dol. Sta kot pes in mačka, pa vendar ne moreta druga brez druge. Pod tem površinskim odnosom se je ustvarila ljubezen, v resnici se imata radi. 

Zakaj Daria pravi, da preživlja najlepša leta v svojem življenju? Kaj se dogaja v njeni zasebnosti? Uh, veliko, a več o tem si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!