Ljudje

Potrpežljiv z Modrijani

Marija Šelek
20. 7. 2018, 07.00
Deli članek:

V videospotu Modrijanov in Sergija Lugovskega za skladbo Toda jaz sem ti oprostil smo se kar malce raznežili, ko smo opazili ljubkega fantiča z neverjetno sijočimi očmi. Ah, tale bi bil pa kot nalašč za naslovnico Zarje! Prvi obraz Modrijanov Blaž Švab nam je zaupal, da je ta bistri fantič njegov ljubi nečak Marcel, in ker je med Švabi prijaznost očitno nalezljiva, nam je Martina Švab rade volje in z nasmehom posodila skoraj petletnega sinka.

Šimen Zupančič

Naše fotografiranje ni bilo tako naporno, predvsem pa ni trajalo od jutra do večera kot snemanje videospota v hrvaškem Pazinu. Tam se je Marcel sicer zabaval ob številnih živalih na turistični kmetiji, a deseturne koncentracije od tako majhnega, sicer zelo potrpežljivega fantiča ni šlo pričakovati. »Načeloma je Marcel zelo priden otrok, lahko mu zaupaš, za hrbtom ti ne bom napravil nobene lumparije, smo ga pa na snemanju morali animirati in na koncu se je presenetljivo dobro odrezal. Naslednji dan, ko ga je Blaž poklical, pa mu je kar rekel: »Bilo mi je zelo všeč, ampak veš kaj – tako sem se trudil, tako sem ubogal šefa (režiserja), ti mi pa potem nisi dal nič za to.« Blaž je ostal kar brez teksta. Zvečer sta ga z Rokom poklicala s špila in ga vprašala, koliko je potem vreden. Marcel je izstrelil kot iz topa: »10, 20 in 100!«

Blaž, ki je na prvega in edinega nečaka zelo ponosen, se je naslednji dan oglasil s prav takimi bankovci. Seveda Marcelovi starši o denarju niso hoteli ničesar slišati, vendar so se Modrijani z Marcelom tako dogovorili in tako je tudi ostalo. Marcel je s prisluženo plačo že sofinanciral domača igrala.

Muzikant ali nogometaš? Marcel se očitno že zna postaviti zase, precej odrasel je za svoja leta, iznajdljiv in z zelo nabrušenim jezikom, pravi njegova mamica Martina Švab, televizijska voditeljica in umetnica ličenja, ki ima strokovne tečaje ličenja in svetovanje. Od maja do oktobra ni minila skoraj nobena sobota, da ne bi z ličili ozaljšala neveste in drugih svatov. Po izobrazbi diplomirana medicinska sestra je nedavno v enem dnevu naličila kar dvanajst ljudi. V zdravstvu je tako ostal samo njen mož Miha, Marcelov oče, ki je tehnik zdravstvene nege.

Blaž nam je dejal, da je Marcel poseben fantek in neverjetno nadarjen. »Nočem delovati preveč hvalisavo in svojega otroka pretirano kovati v zvezde, vendar je res bister. Vse si zelo hitro zapomni, izredno ga zanimajo vesolje, države, pozna več zastav kakor jaz, zna našteti planete, angleščina mu gre tudi z lahkoto z jezika,« pa je ponosna Marcelova mama.

Popoln bratec. Marcelov očka spremlja glasbo že od malega, pomaga s tehniko na nastopih Modrijanov, a doma se nekako trudi odklopiti in človek bi mislil, da Marcel z glasbo ne bo tako močno povezan. Pa je. Ljubezen do glasbe ima v sebi in doma si z užitkom zavrti glasbo, v roke vzame kitaro in ima cel žur. Če bi glasbeniki tekmovali z njim v poznavanju besedil, bi verjetno zmagal.

Njegova največja dilema v prihodnosti bo: ali naj postanem muzikant ali nogometaš? Igro z okroglim usnjem namreč obožuje, doma pa ima kar svoje nogometno igrišče.

Pa to še ni vse – je popoln bratec enoletne Mije. »Zelo se imata rada. Ko Mija zaspi, mu je popolnoma jasno, da mora stišati televizijo, da se moramo pogovarjati malce tišje, in na to opozori tudi druge. Zelo pazi nanjo in se do nje vede pozorno. Če tega ne vidiš, skoraj ne moreš verjeti,« je čutiti ponos in nežnost v glasu Martine Švab.

Srečno, Marcel, ostani še naprej fantek s sijočimi očmi.

Zarja, št. 29, 17. 7. 2018

Šimen Zupančič
Marcel z mamico Martino Švab