Zdravje

Razlogi za srbeče dojke in bradavičke

NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
16. 10. 2023, 17.00
Deli članek:

Močna srbečica dojk in bradavičk ni tako redek pojav, kot si morda mislite. Tudi če ne gre za nič življenjsko ogrožajočega, je lahko občutek nenehnega srbenja dovolj moteč, da ovira naš vsakdan. Zbrali smo nekaj potencialnih vzrokov za to, zakaj se nam to dogaja – krivca lahko iščemo tako v nosečnosti kot navadah pri prhanju pa vse do resnih zdravstvenih težav.

profimedia
Vas srbijo dojke?

1. Težave s kožo

Ljudje z ekcemi imajo pogosto suho in srbečo kožo, po navadi v predelih rok in kolen, luskavica poskrbi za rdeče in bele lise na koži. Obe bolezni, ki povzročata vnetje kože, pa lahko privedeta tudi do srbečih bradavičk ali dojk.

Rešitev: Ne glede na to, ali je srbečica posledica kožnih bolezni ali zgolj naravno suhe kože, si lahko pomagate tako, da se ne prhate dolgo in se ne namakate v kadi prepogosto, saj je prav voda tista, ki kožo še dodatno izsuši. Pri prhanju uporabljajte nežno milo, potem pa se ne drgnite grobo z brisačo, ampak se z njo le nežno potapkajte. Nato uporabite dobro kremo za vlaženje kože – goste kreme so pri tem učinkovitejše od losjonov.

2. Kemikalije v čistilih

Kemikalije, ki jih dodajajo v čistilna sredstva in se nato neposredno dotikajo kože, tudi spadajo med možne vzroke za srbeče neprijetnosti. Ker si dojke verjetno vsak dan operete že z milom in vodo, ves preostali čas pa so pokrite z blagom, ki sta ga v stroju obdelala pralni prašek in mehčalec za perilo, se rade odzovejo s srbečico in izpuščaji.

Rešitev: Ali lahko krivdo zares pripišete detergentu, lahko ugotovite tako, da prisluhnete telesu in presodite, ali vas srbi še kje drugje, saj se tovrstna težava ne kaže le na dojkah. Če ste potrdili svojo domnevo, lahko običajen prašek nadomestite z izdelki, ki ne vsebujejo dodatkov in kemikalij ali pa so označeni kot hipoalergeni.

3. Športni modrček

Ni vam treba biti profesionalna atletinja, da opazite srbečico na dojkah, potem ko zapustite fitnes. Če je srbečica pospremljena z luskavim izpuščajem, se lahko vzrok za neprijetnost skriva v napačni izbiri modrčka za športno aktivnost.

Rešitev: Zamenjajte športni nedrček z novo velikostjo, ki vam bo dajal oporo, a ne bo pretesen, kar bo omogočilo vašim bradavičkam, da zadihajo. Poskusite lahko tudi s tem trikom: na bradavičke oziroma prizadeto območje nanesite tanjšo plast vazelina, preden se odpravite na telovadbo.

4. Potenje

Znoj je večinoma sestavljen iz soli, ki se lahko na koži posuši, če je ne odstranimo dovolj hitro, to pa povzroča srbečico na suhi koži. Znoj, ki se nabere pod dojko, lahko izzove vnetje, kar je idealen recept za srbečico.

Rešitev: Da bi preprečili vlago, ki se nabira pod dojkami, nosite obleke, ki dihajo. Pomaga seveda tudi, če znoj čim prej odstranite z vodo.

5. Nosečnost

Med nosečnostjo hormonske spremembe poskrbijo, da ženska pridobi kilograme in večjo košarico modrca, pa tudi bradavičke se rade povečajo. To raztegovanje kože, ki pride s spremembami v telesu, povzroča srbečico, krivo pa je lahko tudi dojenje.

Rešitev: Pomagate si lahko tako, da se po prhanju po predelu, kjer občutite srbenje, namažete s hipoalergenim losjonom. Po porodu in dojenju bo teh težav kmalu konec, saj se bodo dojke vrnile v prejšnjo velikost in srbenje bo prenehalo. Obiščite zdravnika, če opazite še druge simptome, kot sta bolečina in zatekanje.

6. Menstruacija

Verjetno ste do zdaj že opazili, da so dojke občutljivejše, ko se bližate »tistim dnem« v mesecu in tudi med samo menstruacijo. Tako kot za druge stvari, ki se tičejo mesečnih krvavitev, lahko tudi srbečico pripišete hormonskim spremembam, saj to pomeni, da so bolj dovzetne za dražljaje. Enak učinek ima tudi menopavza.

Rešitev: Žal pri tem ne preostane nič drugega, kot da počakamo, da mine. Pomagamo si lahko z vlažilnimi losjoni.

7. Radioterapija

Radioterapija prinaša veliko stranskih učinkov, med katerimi se najde tudi srbečica, saj radiacija spremeni teksturo dela kože, ki mu je namenjena. To povečuje občutljivost kože, kar privede do srbenja.

Rešitev: Nekatera zdravila, kot so kortikosteroidne kreme in vam jih lahko predpiše zdravnik, lahko pomagajo blažiti tovrstno neudobje.

8. Rak dojke

Ob raku dojke navadno najprej pomislimo na bulico, ki jo začutimo v dojki. Vendar obstaja veliko vrst rakavih obolenj in nekatera prizadenejo tudi kožo. Sem spada na primer Pagetova bolezen dojke, redka oblika, ki vpliva na zgornji sloj kože na bradavički in predel okoli nje. Glavni znaki so srbečica, rdečica in luskavost; videti je podobno kot ekcem, redko pa se pojavi tudi krvavitev iz bradavičke.

Rešitev: Čeprav je to zelo redek razlog za srbeče dojke, obiščite zdravnika, če opazite, da so simptomi asimetrični, torej da se pojavijo le na eni dojki in zgolj v predelu bradavičke.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!