Kaznjenci na bojišču

Kaj imajo skupnega Napoleon, Hitler in skupina Wagner?

Ali veš da
16. 9. 2023, 08.26
Posodobljeno: 16. 9. 2023, 08.37
Deli članek:

Francoski cesar Napoleon je bil prvi, ki je pošiljal kaznjence v vojno. Stoletje pozneje je njegovemu zgledu sledil tudi Hitler.

arhiv Histroy
Napoleon Bonaparte je bil prvi, ki je kaznjence poslal v vojno, sto let pozneje je njegovemu zgledu sledil Hitler.

Med drugo svetovno vojno se je v kazenskih bataljonih bojevalo okoli pol milijona zločincev in neposlušnih vojakov, ki so jim v zameno za sodelovanje obljubili svobodo ter jih poslali v smrt. Podobno se je zgodilo z zloglasnimi vojaki skupine Wagner. Nacistični režim je že pred drugo svetovno vojno eksperimentiral z uporabo kazenskih bataljonov. Leta 1935 je Wehrmacht ustanovil »posebne enote« za neposlušne vojake, ki so kljub pomanjkanju discipline veljali za »sposobne za služenje«.

Ko se je začela vojna, je bilo devet od teh »posebnih enot« razporejenih med oskrbovalne enote pod nadzorom nemške vojaške policije. Ko pa je vojna napredovala in je Nemčiji začelo primanjkovati vojakov, je Hitler videl priložnost, da na fronto pošlje tudi vojake iz zaporov. Za rešetkami so bili neuporabni – večja korist bi bila, če bi jim dali priložnost, da si povrnejo izgubljeno čast.

Več v reviji History ali na www.alivesda.si.

Naročilo na spletno izdajo revije na trafika24.si.