Zanimivosti

Gremo v hribe – 7 lahkih slovenskih dvatisočakov

Oglasno sporočilo
24. 5. 2021, 09.31
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 10.04
Deli članek:

V Sloveniji imamo ogromno čudovitih vrhov. Odkrijte dvatisočake, ki so primerni za začetnike, in preverite, katera je obvezna oprema, ki jo pri podvigu morate imeti.

Red Orbit
Razgled v slovenskih Alpah.

V Sloveniji je hoja v hribe ena izmed najpriljubljenejših aktivnosti, sploh v toplejših mesecih. Naša zelena dežela ponuja ogromno čudovitih vrhov, ki vas bodo prevzeli z zanimivimi potmi in krasnimi razgledi. A če se odpravite v hribe, morate podvig seveda prilagoditi svojim zmožnostim in izbrati najboljše pohodne čevlje ter drugo opremo za v hribe. Ta vam namreč pomaga pri lažji hoji in preprečuje nesreče.

Bi si želeli povzpeti na kakšnega dvatisočaka, pa ste v dvomih, kateri bi bil primeren za vas? Berite naprej in odkrili boste, kateri so tisti vrhovi v Sloveniji, ki so enostavnejši in tako primerni tudi za tiste, ki morda še nimajo toliko kondicije.

Red Orbit
Ovce v slovenskih hribih.

Priprave na vzpon in oprema

Preden se kamorkoli odpravite, je pomembno, da se na hojo tudi ustrezno pripravite. Tudi če so nekatere pohodniške poti nekoliko lažje, še vedno potrebujete kakovostno pohodniško opremo. Od vse opreme so zagotovo najpomembnejši pohodniški čevlji. Slednji predstavljajo vaš stik s podlago in lahko, če so kakovostni, preprečijo marsikatero poškodbo.

Najboljši pohodni čevlji so takšni, ki stabilizirajo vaše stopalo in vam ne drsijo. Izbira čevljev je odvisna predvsem od terena, po katerem boste hodili, pa tudi od oblike vašega stopala. Tukaj si lahko preberete več o pohodniških čevljih in kako izbrati prave.

Poleg pohodnih čevljev je dobro tudi, da imate nahrbtnik, s katerim boste nemoteno nosili vse, kar potrebujete. S seboj na pot vzemite dovolj tekočine in prigrizke. Pred odhodom preverite razmere v gorah ter se temu primerno oblecite; najbolje je, da imate na sebi nepremočljiva oblačila, ki so odporna proti vetru. Priporočljivo je tudi imeti kak rezervni kos oblačil; par nogavic, spodnjo majico, dodatno jakno ...

Prav vam bodo prišle tudi pohodniške palice, s katerimi si lahko poenostavite hojo in zagotovite dodatno oporo. Za lažje spremljanje aktivnosti pa lahko s seboj vzamete tudi športno uro.

Katerih 7 dvatisočakov v Sloveniji je torej najlažjih za obisk:

1. Viševnik (2050 m nm. v.)

Gre za vrh, ki se dviguje severozahodno od Rudnega polja na Pokljuki. Ponuja nam čudovit razgled na Pokljuko in večino najvišjih vrhov Julijskih Alp. Na Viševnik se lahko pride iz več različnih smeri, za začetnike pa je najbolj priporočljiva pot z Rudnega polja. Gre za lahko označeno pot, ki traja približno 2 uri. Vzpon je odsvetovan v zimskih mesecih, saj je takrat večja nevarnost plazov.

2. Begunjščica in Veliki vrh (2088 m nm. v.)

Eden izmed bolj priljubljenih dvatisočakov je nedvomno Begunjščica (2060 m nm. v.). Gre za pogorje, s katerega lahko pot nadaljujemo na več različnih vrhov. Najvišji med njimi je Veliki vrh, s katerega se odpira razgled na osrednjo Slovenijo. Najlažja pot na Begunjščico je od Tomčeve koče na Poljški planini (do tam lahko pridete z avtomobilom). Vzpon načeloma traja slabe 3 ure, od tam pa lahko po želji nadaljujete na Veliki vrh.

Red Orbit
Najboljši pohodni čevlji za slovenske dvatisočake.

3. Kordeževa glava oziroma Peca (2125 m nm. v.)

Kordeževa glava (pogosteje se uporablja ime Peca) je najvišji vrh pogorja Pece. Je na meji med Slovenijo in Avstrijo. Znana je predvsem po tem, da se v podzemlju skriva votlina kralja Matjaža. Sicer je vzpon možen iz več smeri; ena možnost je s parkirišča Jakobe. Gre za lahko označeno pot, ki traja dobri 2 uri. Druga, prav tako lahka, a daljša pot je iz Rudnika v Topli. Traja približno tri ure in pol.

4. Brda (2008 m nm. v.)

Gre za razgleden vrh, ki je med Pokljuko in Krmo. Ponaša se z razgledom proti Triglavu, vrhovom nad dolino Krme, zahodnim in osrednjim Karavankam, Grintovcu ter drugim dih jemajočim vrhovom. Priporočamo pot iz Medvedove konte; izberete lahko vzhodno ali zahodno pot, v obeh primerih pa gre za lahko označeno pot, ki traja približno 2 uri.

5. Lopatnik (2012 m nm. v.)

Še eden od zelo priljubljenih vrhov je Lopatnik, saj je lahko dostopen in poln čudovitih razgledov na Julijske Alpe. V vročih poletnih dneh je še posebej pomembno, da se odpravite v zgodnjih urah, saj je pot na južnem pobočju in je tako ves dan izpostavljena soncu. Pri Lopatniku je začetek poti samo eden, in sicer v Drežniških Ravnah. Lahka označena pot traja 3 ure.

6. Lanževica (2003 m nm. v.)

Vrh je med Bogatinskim sedlom in Oslovo škrbino. Ponuja nam krasen razgled po večjem delu Julijskih Alp, Primorski in delu Jadranskega morja. Tura se začne pri Koči pri Savici in pelje čez Bogatinsko sedlo. Pot je lahka in označena, a nekoliko daljša, zato je primerna takrat, ko že naberete vsaj malo kondicije. Do vrha potrebujete približno 5 ur.

7. Rjavo jezero (2006 m nm. v.)

Vrh, ki je odličen za vse ljubitelje voda. Gre za pot do jezera, ki je najvišje od vseh triglavskih jezer. Lahka označena pot se začne na planini Blato, od tod pa imate do jezera dobre 4 ure in pol. Ker gre tudi tukaj za daljšo pot, priporočamo, da se nanjo podate šele takrat, ko ste v malo boljši fizični pripravljenosti.

Pohodniške poti v Sloveniji so neskončne in kar nekaj je takšnih dvatisočakov, ki so primerni tudi za začetnike. Seveda pa ne pozabite na ustrezno opremo. Najboljši pohodni čevlji vas čakajo v Hervisu. Obiščite našo spletno trgovino in si oglejte celotno pohodniško ponudbo. Bodite pozorni tudi na znak »Planinska zveza Slovenije priporoča« – z njim so namreč v zgornjem desnem kotu označeni resnično kakovostni artikli, ki jih priporoča PZS. Seveda pa ste vedno vabljeni tudi v naše poslovalnice, kjer vam bodo zaposleni z veseljem pomagali pri izbiri pohodniške opreme za vas.