Zanimivosti

Marjetica Koper ambiciozno v leto 2021

Oglasno sporočilo
22. 12. 2020, 12.00
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 13.07
Deli članek:

Z direktorjem Javnega podjetja Marjetica Koper Davorjem Briševcem smo se pogovarjali o odhajajočem letu 2020 za naše komunalno podjetje, ter o ambicioznih načrtih za leto 2021.

Direktor Marjetice Koper DAVOR BRIŠEVAC

Davor Briševac je 40 letni diplomirani ekonomist stanujoč v Škocjanu. Je oče dveh otrok, predsednik KS Škocjan in član sveta zavoda OŠ Koper. Ima več kakor 20 letno kariero v gospodarstvu, kjer je začel po stopinjah svojega očeta kot dijak v Luki Koper, ter nadaljeval v mednarodnih logističnih korporacijah na različnih vodstvenih mestih. Izjemno ponosen je na svoj doprinos pri izjemni rasti koprskega start up podjetja 360Karting, katero žanje izjemne mednarodne rezultate v svoji branži.

Burno leto za javno podjetje Marjetica Koper. Kako komentirate dogajanje?

Podjetje sem prevzel tik pred stavko. V kratkem času smo s sindikatom dosegli dogovor. Čaka nas, le še ena odprta tema. Kar se tiče delovanja podjetja smo bili obremenjeni z dvema različnima revizijskima postopkoma, katera sta ugotavljala večja tveganja iz preteklega obdobja. Ta tveganja smo v letu 2020 postopoma odpravili. Poleg vsega pa še izbruh epidemije COVID. Usklajevanja glede delovanja oddelkov še danes potekajo na dnevni osnovi, da se uspešno prilagajamo državnim smernicam. Strinjam se s trditvijo, da je leto bilo burno.

Direktor Marjetice Koper Davor Briševac in vodja kopališča Marko Štrka

Zaledje ste pričeli opremljati z infrastrukturo za ločeno zbiranje odpadkov. Ali se bo to nadaljevalo?

Veseli me, da navkljub epidemiji naše delovanje skozi projekt »Prisluhnimo potrebam Krajevnih skupnosti« prinaša pozitivne rezultate. V letu dni smo predstavnikom Krajevnih skupnosti pomagali rešiti več kakor 60 nakopičenih težav iz preteklosti. Potrebno si je vzeti čas in prisluhniti. Večji projekt v tem sklopu je bila dodatna namestitev 300 zabojnikov za ločeno zbiranje mešane komunalne embalaže. Tako ima sedaj, še dodatnih 1500 občanov možnost ločeno zbirati komunalne odpadke na viru nastanka. V letu 2021 bomo projekt nadaljevali.

Sestanek na ministrstvu za infrastrukturo: z leve proti desni državni sekretar Blaž Košorok, državni sekretar Aleš Mihelič, direktor Marjetice Koper Davor Briševac, Župan mestne občine Koper Aleš Brža

Mediji so pred kratkim poročali o sporni praksi najemanja delovne sile za namene delovanja oddelka Snage. Kaj se je dogajalo na tem področju?

Gre za dolgoletno prakso komunalnih podjetij. Na Obali je ta model prisoten v več branžah. Že kot nadzornik v Marjetici sem opozarjal na ta sporen model izvedbe. Kot direktor sem pričel reševati to sporno prakso. Zaradi bojazni, da bi ohromili delovanje najpomembnejšega sektorja v podjetju s prehitro in nepremišljeno potezo sem do težave pristopil previdno. Vsak proces, kateri je že desetletje v uporabi je treba preoblikovati postopoma in mirno. Nikakor ne smejo nepremišljene poteze ogroziti podjetja z 230 zaposlenimi. Trenutno smo sprejeli kombinirani akcijski načrt, kateri vključuje določene zaposlitve v operativnem delu sektorja snage, ter najem delovne sile preko t.i. kadrovske agencije. Predvsem gre tukaj za dela, kjer so potrebe po delavcih sezonske narave. Že v mesecu decembru bomo izpeljali zaposlitev prvih desetih novih sodelavcev v operativi sektorja Snaga.

Katere bodo prioritete v prihajajočem letu?

Najprej bo potrebno izpeljati projekte, katere je Covid epidemija ustavila. Namestitev zbiralnic za odpadno olje, ter testna postavitev podzemnih zbiralnic odpadkov bodo osnovne prioritete. Slednjo smo že pričeli in konec decembra bo Marjetica postavila prvi vkopani ekološki otok na Obali. Med ostale prioritete spada sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe z zaposlenimi, ker smo se tako dogovorili s socialnimi partnerji. Potrudili se bomo implementirati nov informacijski sistem saj je obstoječi zastaral in ne ponuja možnosti nadgradenj. Posledično bo potrebno racionalizirati postopke nabave, ter razširiti krog dobaviteljev s ciljem doseganja boljših cen na trgu. Predvsem pa bo potrebno zastaviti jasno vizijo podjetja, ter jo predstaviti zaposlenim. Evropska Unija bo z letom 2021 v sklopu Evropskega zelenega dogovora pričela z ukrepi iz mehanizma za pravičen prehod v zeleno gospodarstvo. Mislim, da bo tukaj naša priložnost za razvoj v smeri pametnih mest, ter pametnih komunalnih rešitev za prihodnost.