Zanimivosti

S črnim telefonom ste varnejši

Marjan Kodelja / Moj mikro
12. 10. 2014, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V začetku leta so protestniki na kijevskem trgu na svoj mobilni telefon dobili sporočilo, v katerem je pisalo, da je lastnik telefona registriran kot udeleženec na nedovoljenih demonstracijah. To sporočilo velja za resen opomin, da država lahko uporabi mobilni telefon za nadzor državljanov. In razlog, zakaj je potreba po varnem in zasebnem mobilnem telefonu.

V zadnjem letu je postalo jasno, da apetite po nadzoru ljudi in pridobivanju podatkov s pametnih telefonov nimajo le države, temveč tudi velika informacijska podjetja in trgovci, ki bi radi o svojih strankah izvedeli vse, kar se da. Če se s tem sprijaznimo, potem je vseeno. Kdor pa bi se rad počutil varno in zasebno, lahko poseže po ponudbi podjetja Silent Circle (https://silentcircle.com). Podjetje je do nedavno ponujalo varno elektronsko pošto Silent Mail, vendar je storitev ugasnilo in jo prenovilo, ko je postalo jasno, da bi bilo dolžno na zahtevo sodišča podatke o svojih uporabnikih predati ameriškim organom.

Varnost in zasebnost komunikacije se začne in konča na mobilnem telefonu. Vsa današnja komunikacija, tudi mobilni pogovori prek mobilnega omrežja, je v digitalni obliki, zato jo je razmeroma enostavno šifrirati. Vendar mora biti šifriranje in dešifriranje izvedeno neposredno na telefonu. Drugače povedano, vsi vmesni členi, prek katerih gre »promet«, dobijo le šifrirane podatke, s katerimi si ne morejo veliko pomagati. Šifrirni mehanizmi in programi pa zaščitijo uporabnika le, če je varen tudi kos strojne opreme, na katerem tečejo. Če ima nad računalnikom nadzor heker, potem noben šifrirni program ne more pomagati. Podobno je tudi z mobilnim telefonom. Prave varnosti ne moremo doseči izključno z aplikacijami, čeprav je do neke mere tudi to možno, temveč mora biti varnosti v celoti prilagojen tudi telefon. To je pripeljalo do razvoja pametnega telefona BlackPhone, ki je bil javnosti prvič predstavljen v začetku letošnjega leta.

BlackPhone pomeni združitev tehnologij. Silent Circle je poskrbel za šifriranje pogovorov in kratkih sporočil. Telefon izdeluje špansko podjetje Geeksphone (www.geeksphone.com), ki je specializirano za telefone s prostokodnimi operacijskimi sistemi. Podjetji sta skupaj ustvarili operacijski sistem PrivateOS, ki daje uporabniku več nadzora nad tem, katere podatke lahko aplikacije na telefonu vidijo, šifrira vse podatke na pomnilniku telefona in omogoča neposredno pridobivanje varnostnih posodobitev. K sodelovanju so povabili še nekatera druga varnostna podjetja, ki so prispevala svoje rešitve. Eno od njih, na primer, onemogoča sledilne mehanizme, da nihče ne vidi, katere strani smo obiskali in katera iskanja smo izvedli.

Kako »luknjičasti« so pametni telefoni, kaže manj znano dejstvo. Ni treba, da se na brezplačno omrežje prijavimo, že vključen vmesnik Wi-Fi izdaja podatke. Ne zdi se nam problematično, da vidimo na seznamu omrežij vsa, ki so na voljo. Za to, da je omrežje sploh lahko na seznamu, sta si telefon in usmerjevalnik omrežja že izmenjala nekaj podatkov, med njima pa je tudi identifikacijska oznaka telefona. To dejstvo so že izrabili trgovci, ki želijo na ta način slediti navadam obiskovalcev trgovine. Takšno in podobno izdajanje podatkov prepreči BlackPhone, ki omrežja sploh ne išče, dokler ni fizično na prej določenih področjih – na primer v bližini uporabnikovega doma ali službe.

Absolutne varnosti ni

Absolutna varnost ne obstaja, tako je tudi BlackPhone ne obljublja. Problem ni v telefonu, sistemu in varnostnih rešitvah na njem, ki so odporni na vsakodnevne nevarnosti, kot so napadi hekerjev, curljanje podatkov in morebitno prisluškovanje. Problem je lahko v uporabniku in v aplikacijah, ki jih bo ta nameščal na svoj »varen« telefon. Prav tako pa telefon kot tak ne šifrira elektronske pošte, pri varnosti te smo odvisni od ponudnika pošte ali lastne iznajdljivosti in uporabe mehanizma za šifriranje PGP.