July Jones

»Pogrešam svež zrak, dobro hrano in prijatelje«

am
1. 10. 2017, 12.31
Deli članek:

S trebuhom za kruhom se je v angleško prestolnico odpravila tudi 21-letna mlada pevka, ki se predstavlja pod umetniškim imenom July Jones. V London se je preselila, ker je tam založba, s katero dela. Piše namreč tudi komercialno glasbo za večja glasbena imena in London je najboljši kraj za to.

James Gallant
July Jones se z glasbo ukvarja že od šestega leta dalje. Inštrumenta, s katerima je začela svojo glasbeno pot sta bila klavir in flavta.

»Ravno pretekli teden smo delali z Jessie J, sodelovali pa smo tudi že z Davidom Guetto, Drakeom, raperjem Will.i.am in skupino One Direction. Moj cilj je napisati čim več skladb za svetovno priznane glasbenike,« pripoveduje talentirana glasbenica, ki smo jo med drugim še vprašali, kakšno je sploh življenje v Veliki Britaniji ter kako je navezana na Slovenijo …

Če prav razumem, prihajaš iz Slovenije?

Res je! Rojena sem v Ljubljani, z glasbo pa sem se začela ukvarjati pri šestih letih, ko sem obiskovala ure klavirja, flavte in pela v zboru. Petja sem se začela učiti pri enajstih letih in takrat sem se tako navdušila nad soul glasbo, da sem hotela postati pevka v gospel zboru. Začela sem objavljati svoje videe na YouTube in eden izmed njih je dosegel pol milijona ogledov. Opazila me je tudi nemška založba in pri štirinajstih sem imela z njimi že podpisano pogodbo, kar je prineslo veliko potovanj v Nemčijo, še več pa pripomoglo k mojemu razvoju kot glasbenica. V tretjem letniku gimnazije sem dobila štipendijo za dokončanje šolanja v ZDA, tako da sem se preselila čez lužo. Po končanem šolanju mi je bostonska univerza Berklee College of Music ponudila štipendijo, a ker sem že imela podpisano pogodbo z založbo v Evropi in ker sem bila dobra v pisanju komercialne glasbe, sem ponudbo zavrnila in se preselila v London, kjer je sedež moje založbe. Tu sedaj živim že tri leta ter sodelujem s producenti kot so 99 Souls (Beyonce), NVOY, SODY, KLOE in Leon Lour. Poleg tega, da pišem za druge glasbenike, ustvarjam tudi svojo glasbo, elektro-pop zvrst.

Kot kaže je za tabo tako že kar nekaj večjih uspehov?

Moja skladba Heartstrings se je predvajala na BBC-jevem Radiu 1. Nastopila sem na nekaj velikih odrih, in sicer na londonskem LGBT Pride festivalu ter na festivalih Essex in Eden. Poleg tega sem nastopila tudi na obletnici Hard Rock Cafeja in razprodan je bil moj koncert v Notting Hill Arts Clubu. Še posebej pa sem ponosna na izid svojega prvega singla Jump in the water, ki je dostopen prek iTunes in Spotify in je bil premierno predstavljen v reviji Clash.

Si pred odhodom v tujino nastopala tudi v Sloveniji?

V Sloveniji sem pravzaprav veliko nastopala, med drugim v Opera baru, na Nebotičniku, v marsikateri kavarni ter na nekaj festivalih. Takrat je bila moja glasba še bolj »soul«. Na splošno menim, da je v Sloveniji kar precej možnosti za glasbenike, vendar zame osebno ni bilo toliko priložnosti, kot sem si jih želela.

James Gallant
July Jones upa, da se ji bo uresničila želja, da bo lahko nekoč nastopila s pevcem The weeknd.

Kaj pa družina? So ostali na sončni strani Alp ali so prav tako s teboj v Londonu?

Moja družina živi v Sloveniji, tukaj v Londonu so me obiskali enkrat. Sicer pa približno na vsake pol leta prihajam za nekaj časa domov, da se naužijem predvsem svežega zraka in naših lepot.

Kako bi nam opisala delovnik v angleški prestolnici?

Z delom običajno pričnem ob 11. uri dopoldan. Bodisi s producenti pišem in ustvarjam svojo glasbo, tj. elektro-pop zvrst, bodisi se nam v studiu pridruži eden od glasbenikov, s katerimi sodelujemo … in pišemo zanje. Končamo pozno zvečer, okrog 22. zvečer, tako da grem samo še domov in spat, naslednji dan pa se zgodba ponovi. Včasih se tudi zgodi, da začnemo z delom šele ob pol osmih zvečer, kar pomeni, da delamo vse do jutra.

Kaj pa glavno mesto London ti je všeč, ali pač ne?

London mi je zelo pri srcu zaradi njegove raznolikosti, saj je tu stičišče mnogih kultur, predvsem pa je mesto priložnosti. Resda ni najlepše mesto, zato včasih pogrešam Slovenijo – svež zrak, dobro hrano in prijatelje, zato bo le-ta vedno moj dom.

A vseeno si v tujini našla tudi nekaj Slovencev. V Londonu si se namreč zbližala še dvema mladima in uspešnima ustvarjalcema, drži?

Res je. Tu v Londonu sem spoznala Marjana in Jožefa, in sicer prek svojega partnerja, video producenta in režiserja Jamesa Gallanta, ki prav tako sodeluje z njima. Vizualna podoba je zame kot umetnico izjemno pomembna, onadva pa sta odlična oblikovalca, zato se zelo dobro ujamemo.

Si sicer tudi sama ljubiteljica mode ter ali je sodelovanje z mladima ustvarjalcema zgolj naključje oziroma priložnost ali kako drugače?

Modo imam v krvi. Zame je enako pomembna kot glasba. Menim, da se skozi osebni stil in vizualno podobo odraža identiteta, kdo si kot umetnik oz. glasbenik. In ne bi si mogla želeti boljšega tima kot sta MK Exclusive, saj sta mlada in predana svojemu delu, kar zelo cenim.