Zabava

Arisa osvojila srca Italijanov

Alesh Maatko
23. 2. 2014, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Z velikim finalom in razglasitvijo najboljših glasbenikov se je v Sanremu zaključil že 64. festival italijanske zabavne glasbe, za katerega so tokrat odšteli (le) 18 milijonov evrov.

Profimedia

Velika zmagovalka festivala Sanremo 2014 je postala 31-letna Arisa, ki je pred dvema letoma s skladbo La notte zasedla 2. mesto. Na drugem mestu je tokrat končal Raphael Gualazzi, tretji pa je bil Renzo Rubino.

Eden največjih festivalov v Evropi, na katerem nima glavne besede le glasba, ampak tudi politika in predvsem moda, je že prvi večer postregel s škandalom. Dva delavca sta iz obupa, ker že mesece nista dobila plače, grozila s skokom z balkona dvorane Ariston, če jima gledalci ne bodo prisluhnili.

Profimedia

Zadevo je umiril voditelj Fabio Fazio, ki je delavca prepričal, da sta se umaknila, poleg tega pa je prebral tudi njuno pismo, ki sta ga napisala. Ob tem se mnogi sprašujejo, kako je nekomu sploh uspelo priti do gledališkega balkona, saj med festivalom veljajo strogi varnostni ukrepi. A tudi ta dogodek so mnogi kaj hitro pozabili, saj gledalce – teh je bilo v primerjavi s preteklim letom precej manj – predvsem zanima glasba in moda, mnogi bolj zahtevni pa se dotaknejo tudi scenografije, režije, scenarija in celo svetlobnih učinkov.

Profimedia

Organizatorji festivala ob tem nobenega delčka ne prepustijo naključju, saj prek razpisov in povabil že pred izborom izberejo frizerje in kozmetične mojstre, ki skrbijo za popoln videz vseh nastopajočih, poleg tega pa morajo upoštevati vse modne trende in italijansko tradicijo. Kot v scenografiji, ki je vsako leto – zaradi številnih novih efektov – prava paša za oči. Glasbeniki šampioni in mladi nadarjeni talenti so se tokrat bolj ali manj uspešno predstavljali na odru, ki je spominjal na italijansko palačo iz 18. stoletja, kar je mnoge zelo zmotilo, češ da je vse skupaj premalo pompozno za tako eliten festival, kot je Sanremo. Da, to so vse stvari, s katerimi so se skozi neskončno dolge glasbene večere zadnje dni ob kavicah, prebiranju časopisov in predvsem na družbenih omrežjih ukvarjali Italijani in tako vsaj za trenutek pozabili na vse probleme in tegobe.

Profimedia

Profimedia