Zimski športi

Mazejeva sedma, Ferkova 18. na smuku v Cortini d'Ampezzo

STA / J. P.
24. 1. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tina Maze je po šestem mestu na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo na smuku osvojila sedmo mesto. Zmagala je Nemka Maria Höfl-Riesch, druga je bila Tina Weirather iz Liechtensteina, tretja pa presenetljivo Avstrijka Nicole Schmidhofer. Druga Slovenka Maruša Ferk je tekmo končala na 18. mestu.

Reuters

Nemka, na četrtkovem superveleslalomu je zmago zgrešila za štiri stotinke sekunde, je s prepričljivo zmago še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in smukaškem seštevku. Mazejeva je z novimi 40 točkami trdno na šestem mestu v skupnem seštevku, v posebnem smukaškem seštevku pa je peta. Höfl-Riescheva je vpisala še 27. zmago v svetovnem pokalu ter jubilejne 80. stopničke. Pred Cortino je v letošnji sezoni slavila še na obeh smukih v Lake Louisu ter se osmič zavihtela na oder za zmagovalke.

V Cortini d'Ampezzo bosta na sporedu še dve preizkušnji, v soboto je na vrsti smuk in v nedeljo superveleslalom. Gre za tekmi, ki bi morali biti na sporedu v Garmisch-Partekirchnu. Pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju pa se bo ženska karavana ustavila še v Kranjski Gori, kjer bosta 1. in 2. februarja na sporedu odpovedana veleslalom in slalom za Zlato lisico.

Mazejeva je smuk tako kot superveleslalom začela kot 19. na startu, ob prihodu v cilj pa je za kasnejšo zmagovalko zaostala 92 stotinke sekunde, kar je bil takrat četrti čas. Črnjanka je bila počasnejša tudi od Američanke Stacey Cook in Avstrijke Anne Fenninger, ki sta smuk končali na petem in šestem mestu. Črnjanka je zmagovalni oder zgrešila za 17 stotink sekunde. 

Slovensko šampionko sta nato prehiteli Gutova in Weiratherjeva ter presenetljivo še Avstrijka Schmidhoferjeva (+0,75), ki se je na zmagovalni oder povsem nepričakovano prebila z ozadja. Tekmovalka, ki je bila lani prav v Cortini druga v superveleslalomu, je svoje druge stopničke v svetovnem pokalu osvojila z visoko startno številko 39. Na smuku smuku pred današnjo tekmo ni bila še nikoli višje od 11. mesta. Drugouvrščena Weiratherjeva je zaostala 31 stotink sekunde, Gutova pa je po avstrijskem presenečenju stopničke zgrešila za pičlo stotinko.

Novih točk se je po 22. mestu na superveleslalomu veselila Maruša Ferk, ki je z 18. mestom, z zaostankom 1,63 sekunde si ga je delila s Švedinjo Kajso Kling in Madžarko Edit Miklos, vpisala najboljšo smukaško uvrstitev v sezoni.

Na progi Olympia della Tofane je po padcu odstopila zmagovalka četrtkovega superveleslaloma Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je bila med favoritinjami za stopničke tudi v smuku. Po prvih podatkih Avstrijka ni utrpela hujših poškodb.