Ostali športi

Bo Urška Žolnir ostala brez zaposlitve ali OKS brez evropskih sredstev?

Robert Pogačar
30. 4. 2014, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Polemike okrog nastopa Urške Žolnir so celo malce nepošteno do tekmovalcev zasenčile prvo ekipno kolajno na evropskih prvenstvih ter odličji Tine Trstenjak in Roka Drakšiča.

Arsen Perić

Ali bo njen nastop pri zaposlitvi na projektu olimpijskega strokovnega centra pustil kakšne posledice, se še ne ve. Po besedah direktorja oddelka za vrhunski šport pri OKS, Blaža Perka, naj ne bi šlo za kršitev pogodbe, bolj pa o tem dvomi predsednik Judo zveze Slovenije in podpredsednik OKS, Bogdan Gabrovec.

Kot pojasnjuje Gabrovec, gre v primeru Urške Žolnir za razpisno dokumentacijo za mesto trenerja na OKS, za katero so se prek evropskih sredstev prijavili štirje nekdanji vrhunski športniki, ki so za to izpolnjevali pogoje; poleg Žolnirjeve še Iztok Čop, Aljaž Pegan in Dejan Kralj. Razpisni pogoji so bili strogi, pogoj za zaposlitev je bila tudi osvojena kolajna na OI ali SP. Ti športniki pa so ob tem morali podpisati še izjavo, da se ne bodo več ukvarjali z vrhunskim športom in da gredo v trenerske vrste: »Gre za projekt evropske skupnosti in ta izjava je bila sestavni del razpisne dokumentacije. Ljudje so se na razpis prijavili sami in tudi sami podpisali te pogodbe, mi na OKS niti nismo vedeli, kaj točno tam piše. Ne vem, zakaj se zdaj kdo spreneveda, da tega ni vedel ali hotel podpisati. Tako Urška Žolnir kot Marjan Fabjan sta polnoletna in vesta, kaj delata. Ali bodo zaradi njenega nastopa kakšne sankcije, ne vem. Jaz jih zagotovo ne bom ustvaril. Nisem tako pravičniški, da bom 'namočil' lastno borko, ki je najboljša vseh časov. Je pa tako, da se pri vseh odločitvah na OKS, ki zadevajo judo, umaknem in se te odločitve sprejmejo brez mene, saj hočem biti načelen. Edina izjema je bila pred desetimi leti, ko sem dosegel, da je šla Urška na igre v Atenah 2004 za 'zeleno mizo', kar se je izkazalo kot dobro, saj se je od tam vrnila s kolajno.«

Vseeno pa Gabrovec dvomi, da bo vse skupaj ostalo pri tem, kot da se ni nič zgodilo. »Če bi bilo temu tako, se bosta jutri tudi Čop in Pegan spomnila, da bi spet malo nastopala. Ta zaposlitev je tem športnikom v pomoč, da bi lažje začeli svojo trenersko kariero. Dobili so zaposlitev za 19 mesecev, v tem času jim normalno teče delovna doba in dobivajo plačo. Ko bo ta čas minil, smo skupaj z državo predvideli tudi nadaljevanje te zgodbe. Če pa bo v poročilu pisalo, da je te stvari nekdo kršil, zadeva lahko postane vprašljiva. Sam si ne znam predstavljati, kaj to zdaj pomeni. Dogajalo se je že, da so tisti, ki so dali evropska sredstva za kakšen projekt, ki potem ni bil izpeljan, recimo, da niso izgradili vodovoda, ta denar zahtevali nazaj. Sam upam, da v tem primeru temu ne bo tako. Če pa ima Urška s tem težave, lahko v vsakem trenutku podpiše izjavo, da od tega projekta odstopa. To je recimo storila Petra Majdič, ki je po šestih mesecih dejala, da gre v svoj biznis in da bo v prihodnje skrbela sama zase. Moti pa me, da je zdaj okrog tega večja zgodba kot pa okrog prve ekipne kolajne, ki bi bila, mimogrede, osvojena tudi brez Žolnirjeve,« je z nekoliko razburjenim glasom v zvezi s tem še povedal Gabrovec.

Urška: Naredila sem, kar sem čutila

Seveda smo se o zadevi pomenili tudi z glavno akterko, ki pravi, da je odločitev o nastopu na ekipni tekmi sprejela sama in da je Fabjanu ali komu drugemu glede tega ni bilo treba prepričevati: »Fabjan me je vprašal, ali bi nastopila na ekipni tekmi, in na to sem tudi takoj pristala. Omenila sem, da sem pri OKS podpisala izjavo, da ne bom več tekmovala, a se zaradi tega nisem obremenjevala. Naredila sem tisto, kar sem čutila oziroma kar sem si želela. Vendarle sem nastopala za Slovenijo.«

Urška pravi, da ne ve, ali bodo glede tega kakšne težave, če pa bodo, naj kar bodo: »Zaradi enega nastopa, ko sem bila skupaj s puncami, ko smo na tekmi res uživale, skupaj zastopale Slovenijo in zanjo naredile nekaj dobrega, ni prav, da se bojim, da bom ob službo.«

Kot je povedala že v Franciji, je bil to zagotovo njen zadnji nastop - kot nastop tekmovalke. Da bi si kdaj premislila, pušča le 0,1 odstotka možnosti. »Moja priprava ni več takšna, da bi se denimo s tekmicami lahko kosala še na svetovnem prvenstvu. Čeprav še treniram zase, nisem več v polnem treningu. Rekla bi, da je 99,9 odstotka možnosti, da je bil to moj zadnji javni nastop,« je dodala prva olimpijska zmagovalka za Slovenijo. 

Kakorkoli že, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, tako da ne gre verjeti, da bi okrog tega prišlo do dodatnih zapletov. Če pa bi Urška Žolnir zaradi tega res ostala brez zaposlitve ali OKS brez evropskih sredstev, potem so tudi tisti Evropejci, ki so jih namenili za ta projekt, bolj papeški od papeža.