Šport

Sašo Bertoncelj: Če ne bi vedel, da sem sposoben za finale, bi EP izpustil

STA/M.J.
20. 5. 2014, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sašo Bertoncelj, najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon in edini slovenski moški finalist lanskega evropskega prvenstva v Moskvi, se to sezono po operaciji počasi vrača v formo. Pred evropskim prvenstvom v Sofiji pravi, da gre iz treninga v trening na bolje, največje težave pa mu povzročajo bolečine, ki po operaciji še niso povsem minile.

Mediaspeed

Bertoncelj je letošnje leto namesto s pripravami začel z artroskopsko operacijo levega komolca, saj je želel sanirati poškodbo, ki se mu je vlekla vse od evropskega prvenstva leta 2011. Operacija je po besedah zdravnikov dobro uspela, okrevanje pa se je nekoliko zavleklo, saj telovadec kljub blokadi še zdaj čuti bolečine, ki ga ovirajo pri treningu. Tudi zato začetek sezone ni bil najbolj obetaven, a sam pravi, da je iz treninga v trening boljši.

"Glede na to, kako slab sem bil na začetku sezone, mi gre zdaj že prav dobro. Glede na vse težave in bolečine, ki me še ovirajo, sem se na evropsko prvenstvo kar dobro pripravil. Lahko rečem, da sem iz sebe iztisnil maksimum in ta maksimum je tudi že kar dober. Naredil sem že kar nekaj lepih vaj in tudi nihanja med res dobrimi in slabimi vajami so vse manjša. Večinoma so vaje kar dobre, vsaj tiste, ki so pomembne za kvalifikacije. Nekaj težav imam še s težjo sestavo, a pokazalo se je, da ko pride tekma, znam stisniti. Največ težav je zaradi bolečin, vse drugo bo že," je pred odhodom v Bolgarijo o pripravljenosti povedal Škofjeločan.

Kot pravi, pride kakšen dan, ko so bolečine res neznosne, ampak večinoma pa že lahko dobro trenira: "Nekaj preglavic imam še s prvinami, kjer je roka bolj obremenjena, ampak na tekmah je boljše, saj je takrat lažje stisniti zobe in ti pomaga adrenalin."

Na lanskem prvenstvu v Moskvi je bil Bertoncelj edini slovenski moški finalist EP, a je nato v finalu konja z ročaji naredil napako in končal na sedmem mestu. Leto prej v Montpellierju je nastopil bolan in ostal brez finala, za las je zunaj elitne skupine telovadcev ostal tudi leta 2011 v Berlinu, leta 2010 pa je bil v Birminghamu tretji, kar so njegove edine stopničke z enega od največjih tekmovanj.

Kljub temu je Bertoncelj zadnja leta stalnica na konju v svetovnem vrhu, nekajkrat je osvojil svetovni pokal, bil pa je tudi finalist svetovnega prvenstva. Tudi letos, pravi, ima seveda pred očmi prav tako rezultatske cilje, četudi njegova pripravljenost ni povsem takšna, kot bi si želel.

"Seveda imam v mislih tudi rezultat. Če ne bi vedel, da sem se sposoben uvrstiti tudi v finale, na evropsko prvenstvo sploh ne bi odpotoval. Ker vem, da lahko dobim oceno 15,500 točke in več, pa bom nastopil v Sofiji, saj imam možnosti za finale. Zelo velike možnosti.

V finalu pa je nato tako in tako možno prav vse. Lahko mi uspe fenomenalna vaja, pa ne bo dovolj za kolajno, lahko pa se povzpnem na stopničke tudi s kakšno ne najlepšo izvedbo. O medaljah ravno ne razmišljam, lahko pa potihoma upam, da se enkrat spet sreča obrne tudi v mojo smer," je razmišljal Bertoncelj in v smehu dodal, da bi bil počasi že čas za kaj takšnega.

Slovenske telovadce kvalifikacije EP čakajo v četrtek, ekipa, poleg Bertonclja bodo nastopili še Mitja Petkovšek, Rok Klavora, Alen Dimic in Žan Žunko, pa bo jutranje nastope začela prav na konju z ročaji.