Brezmilostna narava

Video: Grozljive razmere v Afganistanu: več kot 200 mrtvih

A.S./STA
11. 5. 2024, 12.44
Posodobljeno: 11. 5. 2024, 12.50
Deli članek:

V hudourniških poplavah v Afganistanu je umrlo že več kot 200 ljudi. Afganistanske oblasti, ki rešujejo prizadete in poškodovane ljudi, so razglasile izredno stanje v državi in začele z dostavo hrane in zdravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najbolj prizadeta je regija Baglan.

Profimedia
V hudourniških poplavah v revnem Afganistanu je umrlo do sedaj že najmanj 200 ljudi.

V hudourniških poplavah v več afganistanskih provincah je umrlo več kot 200 ljudi, so danes sporočili iz Združenih narodov. Afganistanske oblasti, ki rešujejo prizadete in poškodovane ljudi, so razglasile izredno stanje v državi in začele z dostavo hrane in zdravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najbolj prizadeta je regija Baglan.

Hudourniške vode, polne blata, poplavljajo vasi in kmetijska zemljišča več afganistanskih provinc. Najbolj so poplave prizadele severno regijo Baglan, kjer so uničile ali poškodovale več tisoč hiš, je po poročanju AFP sporočila Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM). V predelu Baglani Jadid ob reki Kunduz je bilo poškodovanih ali uničenih približno 1500 domov, več kot 100 ljudi je v poplavah izgubilo življenje.

Poplave so po navedbah afganistanskih talibanskih oblasti povzročile veliko škodo v provincah Badahšan na severovzhodu, Gor v osrednjem delu in Herat na zahodu države. Obrambno ministrstvo je napotilo na teren več enot, začeli so evakuacijo prebivalcev s prizadetih območij. Z razglasitvijo izrednega stanja so po navedbah obrambnega ministrstva začeli z razdeljevanjem hrane, zdravil in prve pomoči prizadetim.

Poplave naj bi bile posledica močnih sezonskih padavin, razdejanje v Afganistanu pa povzročajo že od sredine aprila. Razmere so še posebej zaskrbljujoče zaradi poplavljenih poljedelskih površin, ki so zaradi zimske suše še toliko bolj izpostavljene kratkotrajnim nalivom. Kot navaja AFP, je Afganistan, ena najrevnejših držav na svetu, med tistimi državami, ki bodo predvidoma najbolj čutile posledice podnebnih sprememb.