Tajfun pustošil po Tajvanu

Video: Vetrovi so pihali do 252 km na uro, poškodovanih je več kot 190 oseb

S.Š.
5. 10. 2023, 08.37
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 08.52
Deli članek:

Tajfun Koinu je danes prizadel južni Tajvan in poškodoval več kt 190 ljudi ter povzročil hudo materialno škodo, k sreči pa zaenkrat še ni poročil o smrtnih žrtvah.

Profimedia
Satelitska fotografija dogajanja nad Tajvanom.

Koinu, kar v japonščini pomeni "kužek", je povzročil zemeljske plazove na tajvanskem polotoku Hengchun. Tajfun je bil kategoriziran kot naravna nesreča 4. kategorije, vetrovi pa so pihali do 252 km na uro.

Največ dežja je padlo v redko poseljenih gorskih območjih okrožja Pingtung na jugu ter okrožjih Taitung in Hualien na vzhodni obali, vendar je tajfun prizadel tudi veliko južno pristaniško mesto Kaohsiung. Večina mest in okrožij je razglasila prekinitev dela in pouka, glavno mesto otoka Tajpej, ki velja za sedež finančnih trgov, pa ni prizadeto in deluje normalno.

Ko se čas ustavi

Tajfun je Tajvansko ožino dosegel v četrtek zjutraj, močno deževje pa se bo po napovedih nadaljevalo do petka, predvsem na jugu in vzhodu otoka.

Tajvanski gasilci so sporočili, da je bilo ranjenih 190 ljudi, smrtnih žrtev pa ni bilo. Vendar pa so na otoku Orchid ob pacifiški obali Taitunga, kjer živi približno 5000 ljudi, poročali o večji škodi. Avtomobile je po poročanju domačinov odnašalo s cest, v pristanišču pa je potonilo več ribiških ladij.  Dva glavna tajvanska letalska prevoznika, UNI Air in Mandarin Airlines, sta za četrtek odpovedala večino letov, ustavljeni pa so bili tudi trajekti. Ministrstvo za promet je sporočilo, da je bilo skupaj odpovedanih 46 mednarodnih letov, vendar hitra železnica, ki povezuje severni in južni Tajvan, ni bila prizadeta.