Prvi koraki

Avstrijci odprli nekatere trgovine, Italijani knjigarne in prodajalne z otroškimi oblačili

A.S./STA
14. 4. 2020, 14.05
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 14.07
Deli članek:

Avstrija je kot ena od prvih držav v Evropi danes odprla številne trgovine, ki so jih zaprli pred štirimi tedni v okviru boja proti pandemiji covida-19. Tudi v Italiji so danes lahko ponekod po več kot enem mesecu svoja vrata znova odprle knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili, ki so morale biti zaprte zaradi novega koronavirusa.

Profimedia
Ena od knjigarn v Milanu (fotografija je bila posneta pred epidemijo).

Kupci morajo v Avstriji sicer nositi zaščitne maske ali drugo zaščito za usta, število ljudi, ki so lahko hkrati v trgovini, je omejeno. Kancler Sebastian Kurz je prepričan, da je Avstrija na pravi poti.

Kot je poudaril kancler, so po zaslugi discipline in vztrajnosti državljanov lahko z odprtjem manjših trgovin, prodajaln gradbenega materiala in vrtnih centrov naredili prvi korak k "novi normalnosti". Po njegovih besedah še naprej velja geslo: "Toliko svobode, kot je možno, toliko omejitev, kot je potrebno".

Reuters
Kancler Sebastian Kurz je prepričan, da je Avstrija na pravi poti.

Maja naj bi odprli tudi frizerske salone in restavracije

V Avstriji, kjer so zadnje štiri tedne obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, so danes znova odprle vrata trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri prodajne površine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri.

Pred nekaterimi trgovinami je bilo danes opaziti daljše vrste. Kurz je na novinarski konferenci dejal, da je naval na trgovine z gradbenim materialom pričakoval.

Trgovine so lahko odprte med 7.40 in 19. uro, kupci morajo nositi zaščito za usta, število ljudi, ki so lahko hkrati v trgovini, pa je omejeno. Trgovcem, ki imajo v trgovini hkrati preveč ljudi, bodo morali plačati do 3600 evrov kazni.

Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da število potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih desetih dneh narašča za manj kot tri odstotke dnevno, število okuženih pa se podvoji po 39 dneh. Poudaril je še, da si vlada pridržuje pristojnost, da po potrebi uvede dodatne ukrepe.

Vse trgovine naj bi v Avstriji po dosedanjih načrtih odprli 2. maja, ko naj bi odprli tudi frizerske salone. Sredi maja pa naj bi znova odprli tudi restavracije in druge gostinske lokale.

V Italiji vrata odpirajo knjigarne in trgovine z otroškimi oblačili

Poleg odprtja določenih trgovin (knjigarn in trgovin z otroškimi oblačili) v Italiji vladni odlok, sprejet minuli teden, omogoča tudi, da danes proizvodnjo znova zaženejo v lesni industriji in računalniški industriji, poročajo italijanski mediji. Doslej so bili odprti le supermarketi in lekarne.

Nekatere dežele so se odločile, da odloka ne bodo v celoti upoštevale. V Lombardiji, ki jo je novi koronavirus najhuje prizadel, in deželi Piemont tako knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili ostajajo zaprte. Določene omejitve kljub vladnemu odloku ostajajo tudi v Kampanji in na Sardiniji.

V deželi Benečija, ki velja za eno najbolj prizadetih italijanskih dežel v epidemiji, pa so omilili nekatere ukrepe. Knjigarne in trgovine bodo lahko odprte dva dni na teden. Odpravili pa so tudi omejitev, da se lahko ljudje rekreirajo samo 200 metrov od doma. Ob odhodu od doma morajo sicer nositi zaščitne maske in rokavice.

Italijanom zagotovili, da bodo lahko šli na morje

Vlada premierja Giuseppeja Conteja medtem ob pomoči posebne delovne skupine pripravlja načrt za ponoven zagon gospodarstva po 3. maju, do katerega so podaljšali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Po neuradnih informacijah bi lahko po 3. maju znova zagnali proizvodnjo v modni, avtomobilski in kovinski industriji.

Na ministrstvu za turizem pa so medtem zagotovili, da bodo lahko Italijani poleti šli na morje.

Z ministrstva za delo so sporočili, da je za 600 evrov pomoči na zavodu za socialno varnost, ki je namenjena samozaposlenim, zaprosilo že več kot štiri milijone Italijanov.