Revolucionarno

Odkrili sveti gral? To plastiko je mogoče reciklirati do onemoglosti

S.R.
10. 5. 2019, 11.07
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 11.07
Deli članek:

Znanstveniki so ustvarili snov, ki jo je z uporabo kisline mogoče vedno znova reciklirati, pri čemer se kakovost materiala ohrani.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse, kar je treba storiti, da ta razpade na sestavne dele, je snov potopiti v kislino, nato pa jo je mogoče oblikovati v različne raznobarvne oblike z različno teksturo. Ta material oziroma plastiko so ustvarili znanstveniki v ameriškem nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley National Laboratory.

Trenutno se za izdelovanje novih materialov uporabi manj kot tretjina plastike, ki jo je mogoče reciklirati. Večina tako pristane na odlagališčih in v oceanih. Kot pojasnjuje raziskovalec v laboratoriju in vodja projekta Peter Christensen, »večina plastike ni bila izdelana z namenom recikliranja. Mi smo odkrili nov način izdelave, ki reciklažo upošteva z molekularnega vidika.« Študija je bila objavljena v reviji Nature Chemistry.

Za razliko od običajne plastike je mogoče pri tem materialu z imenom poly(diketoenamine) oziroma PDK monomere ločiti preprosto tako, da ga potopimo v kislino. S tem postopkom jih ločijo od ostalih dodatkov, ki plastiki zagotovijo značilno barvo, teksturo in druge razlikovalne lastnosti. Monomere je nato mogoče ponovno uporabiti.