Obsojen na dosmrtni zapor

Ratko Mladić spet na svobodi? V Beogradu ga pričakujejo presenetljivo kmalu

J.P.
30. 8. 2018, 08.05
Posodobljeno: 30. 8. 2018, 10.44
Deli članek:

Sin bivšega vodje bosanskih Srbov pričakuje, da bodo očeta kmalu izpustili na svobodo.

Reuters
Mladić je zaradi teže zločinov znan tudi kot balkanski klavec.

Kot je dejal za Alo.rs, je prepričan, da odločitev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, sprejeta novembra lani, po 22. marca letos vloženi pritožbi razveljavljena, Ratko Mladić pa svoboden. Darko Mladić namreč vztraja, da v Haagu zoper očeta pač nimajo dokazov in da je žrtev političnega vpliva Nata.

Reuters
Pred izrekom sodbe je bil Mladić dobro razpoložen.

Pritožbi odvetnikov in tožilcev

22. novembra lani je haaško sodišče Mladića obsodilo na dosmrtni zapor.  Kot takratnega načelnika generalštaba vojske Republike srbske ga je spoznalo krivega za genocid v Srebrenici leta 1995 ter vojne zločine in zločine proti človečnosti, tudi med obleganjem Sarajeva in zaradi zajetja opazovalcev ZN in modrih čelad, med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Haaško sodišče ga je kot takratnega načelnika generalštaba vojske Republike srbske spoznalo krivega za genocid v Srebrenici leta 1995 ter vojne zločine in zločine proti človečnosti, tudi med obleganjem Sarajeva in zaradi zajetja opazovalcev ZN in modrih čelad, med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Njegovi odvetniki so zaradi vrste napak v pritožbi zahtevali oprostitev vseh obtožb. Ena izmed njim je napačen položaj v vodstvu bosanskih Srbov. Na sodbo se je pritožilo tudi tožilstvo. Zahteva, da sodišče Mladića spozna krivega tudi za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v šestih občinah na zahodu BiH (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most in Vlasenica) leta 1992. Sodišče ga novembra v tej točki obtožnice ni spoznalo za krivega, saj je ugotovilo, da tam storjeni zločini niso pomenili genocida. Spoznalo ga je za krivega v 10 od 11 točk obtožnice.

Zdravljenje v Srbiji

Profimedia
Haaško sodišče ga je spoznalo za krivega vojnih zločinov.

Po poročanju omenjenega medija bi lahko bivšega vodjo bosanskih Srbov v Beogradu pričakali že prihodnje leto. Sin pravi, da je njegovo zdravstveno stanje nespremenjeno. "Nič bolje ni, a na srečo tudi ne slabše," je dejal in dodal, da ob dejstvu, da ima visok krvni pritisk, v Haagu le zamahujejo z roko, češ da je to neškodljivo. Vse tudi kaže, da postaja dementen.

Junija je bila zavrnjena zahteva za zdravljenje v Srbiji. Sin se še naprej bori, da bi mu to omogočili.

Očeta redno obiskuje. "Pravico ima do desetih dni obiskov na mesec. Vedno jo izkoristi, saj ga obiskujejo soproga, prijatelji, sorodniki in jaz z otroki."