Se obetajo nova zdravila?

Dobre novice za kadilce, velik korak v boju proti odvisnosti od nikotina

S.R.
28. 12. 2017, 10.43
Posodobljeno: 28. 12. 2017, 10.58
Deli članek:

Znanstveniki so storili velik korak k razumevanju delovanja nikotina na naše možgane. Odkrili so skupino možganskih celic, ki so močno odzivne na nikotin.

Profimedia

Nikotin je močan parasimpatomimetik, učinkovina, ki se veže na receptorje v možganih, zaradi česar nevroni sproščajo različne nevrotransmiterje, zlasti dopamin, ki ga povezujejo z nagrajevalnim sistemom v možganih. 

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) se število smrtnih primerov zaradi uporabe tobačnih izdelkov po svetu še vedno povečuje. Zaradi kajenja umre približno šest milijonov ljudi na leto, pri čemer pri SZO predvidevajo, da bo do leta 2030 to število naraslo na osem milijonov. Posledično si znanost že dlje časa prizadeva odkriti skrivnosti odvisnosti od nikotina, saj gre za eno od odvisnosti, ki jih je najtežje opustiti.

Znanstveniki z Univerze Rockefeller so odkrili posebne kemične spremembe globoko v možganih, ki močno spodbujajo odvisnost od te snovi. Ugotovitve so objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Science.

Rockefeller University
Interpedunkularno jedro v možganih miši.

S preskusi na miših so ugotovili, da redno »uživanje« nikotina spremeni delovanje posebne skupine nevronov v interpedunkularnem jedru, ki posledično spodbujajo odvisnost. Pri laboratorijskih miših jim je z manjšimi posegi v te celice, imenovane Amigo1, uspelo znatno zmanjšati njihovo odvisnost od nikotina. S tem niso samo uspešno razrešili del uganke na področju odvisnosti od nikotina, temveč so storili tudi velik korak k novim načinom zdravljenja te odvisnosti. Da bi končno razvili tudi nova zdravila, bodo znanstveniki zdaj te celice, vključno s kemičnimi spremembami, ki jih povzročijo, podrobneje proučili.