Družinske razprtije

Polbrat objavil rojstni list Baracka Obame. Kraj rojstva: Mombasa v Keniji

J.P.
10. 3. 2017, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav Barack Obama ni več predsednik Združenih držav Amerike, gibanje 'rojstnikov' še vedno bije plat zvona. Tudi zahvaljujoč njegovemu polbratu.

Profimedia
Malik Obama je velik podpornik Donalda Trumpa.

Začelo se je še v času predsedniške kampanje leta 2008. Je bil Barack Obama resnično rojen v Združenih državah Amerike? Je bil legitimen predsednik? Ustava Združenih držav Amerike namreč ne dovoljuje, da bi predsednik postal državljan, ki je bil rojen v tujini.

Rojstni list

Wikipedia
Kopija, ki jo je v svet poslala Bela hiša.

Njegov polbrat Malik Obama je prek družbenega omrežja s svetom delil Barackov rojstni list, ki naj bi potrjeval, da je bil bivši predsednik Združenih držav Amerike rojen v Mombasi v Keniji. Na njem je naveden Obamov dejanski rojstni datum, to je 4. avgust 1961, kakor tudi starša: Barack Hussein Obama in Stanley Ann Obama, rojena Dunham.

Prepričali tudi Trumpa

Zdajšnji predsednik Donald Trump je v času, ko je Obama še zasedal prestol v Beli hiši, večkrat namignil, da Obama laže, da je bil rojen na Havajih. V upanju, da bo razblinila dvome, so Obamovi leta 2011 v svet poslali kopijo njegovega rojstnega lista. Tudi Trump je med svojo predsedniško kampanjo priznal, da je bila Obama rojen v Združenih državah Amerike.

Trumpov podpornik

Leta 2009 je možakar po imenu Lucas Smith podoben dokument prodajal na eBayju. Spletna stran je oglas umaknila.

Julija lani je Malik Obama razkril, da bo na volitvah podprl Trumpa, saj da »govori iz srca«. Dejal je še, da ga je polbrat zelo razočaral. Trump je bil tako navdušen, da ga je povabil na debato s Hillary Clinton v Las Vegasu 19. oktobra lani.

Odnosi med bratoma so napeti

Prvič sta se spoznala pred 30 leti, drug drugemu sta bila poročni priči. Malik je zatrdil, da je bil večkrat povabljen v Belo hiši in da sta s polbratom redno v stikih, mu je pa očital, da ne naredi dovolj za njegovo stran družine – v mislih je imel denar.

Špekulira se tudi, da je Malik polbratu zameril poteze v Libiji. Medtem ko je Obamova administracija podprla odstranitev Moamerja Gadafija, ga je Malik imel za prijatelja.