Pokol v Orlandu

Napadalec je izrekel pripadnost Islamski državi

M.K./STA
12. 6. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Napadalec v Orlandu naj bi bil pripadnik Islamske države (IS). S slednjo povezana tiskovna agencija Amaq je namreč poročala, da je pokol v klubu, kjer se zbirajo homoseksualci, izvedel borec IS.

Twitter
Omar Seddique Mateen je po poročanju policije pred strelskim napadom v klubu poklical številko za nujne primere 911 in izrekel svojo pripadnost vodstvu Islamske države.

"Napad, katerega cilj je bil nočni klub za homoseksualne v Orlandu na Floridi in ki je povzročil več kot 100 mrtvih in ranjenih, je izvedel borec Islamske države," je za agencijo Amaq povedal neimenovan vir.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da so predhodno preiskovali moškega, ki je izvedel napad v Orlandu, in da je izrekel zvestobo Islamski državi (IS).

Posebni agent Ronald Hopper je novinarjem povedal, da v predhodni preiskavi 29-letnega Omarja Mateena niso našli nič obremenilnega, da pa je ta izrekel zvestobo IS pred pokolom v Orlandu.

Oče Omarja Seddiqueja Mateena, ki je davi v Orlandu ubil 50 ljudi in jih več kot 50 ranil, je sicer za televizijo NBC dejal, da sinovo dejanje nima ničesar z vero. Kot je pojasnil, je sina, sicer varnostnika, pred meseci hudo razburil pogled na poljubljanje dveh moških.

Nekateri mediji pa so medtem poročali, da naj bi bil storilec simpatizer skrajne skupine islamska država. Predstavnik FBI je na vprašanje, ali bi lahko pri napadu šlo za islamski terorizem, odgovoril, da bi lahko imel storilec "nagnjenja do določene ideologije", a tega ne morejo dokončno potrditi.