Varnostni incident na pediatriji

V celjski bolnišnici vzkipel oče štirimesečnega dojenčka z dihalno stisko, ki je čakal več ur

D.K.
25. 1. 2024, 07.32
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 08.43
Deli članek:

Po incidentu v Splošni bolnišnici Celje se je oglasil še oče štirimesečnega dojenčka, ki je javnosti želel predstaviti svojo plat zgodbe. Očitke bolnišnice je zavrnil in poudaril, da je zahteval obravnavo dojenčka z dihalno stisko po štirih urah čakanja z napotnico "nujno".

Andrej Petelinšek
Splošna bolnišnica Celje.

Kot smo že poročali, so v torek iz Splošne bolnišnice Celje sporočili, da se je v tamkajšnjem pediatričnem urgentnem centru minuli konec tedna zgodil varnostni incident, v katerega je bil vpleten eden od spremljevalcev bolnega otroka, ki ga je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo.

Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je moški skupaj z družino zapustil bolnišnico, so navedli. Ob prihodu varnostnika ga ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo otrok ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan, so po incidentu v sporočilu za javnost zapisali v SB Celje.

"Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil," so dogajanje povzeli v bolnišnici. Osebje je nato o klicu poročalo varnostni službi bolnišnice, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli.

"Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni," so še dodali v bolnišnici. Vzroka za incident po njihovem mnenju ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

Na urgenci s štirimesečnim dojenčkom čakali štiri ure

Včeraj pa se je novinarjem oglasil moški, za katerega bolnišnica trdi, da se je obnašal nasilno. Kot poroča MMC, gre za očeta štirimesečnega dojenčka, ki je pred obiskom urgentnega centra obiskal dežurno ambulanto v domačem kraju. Dojenček, pri katerem so opazili oteženo dihanje, je prejel diagnozo bronhitis in napotnico pod stopnjo "nujno", s katero so ga poslali v celjsko bolnišnico, da bi prejel zdravilo ventolin, je za MMC navedel oče.
"Odšli smo v urgentni center v Celju in se ob 11.00 vpisali. Nekaj čez 11.00 so ga sprejeli v triažo, kjer so ga medicinske sestre stehtale, izmerile višino in saturacijo ter dobile v roke napotnico s stopnjo "nujno". Nato smo čakali do 15.00, ko sem potrkal na vrata."

Eno od medicinskih sester, ki je preverjala, ali je v čakalnico prišel kdo na novo, je vprašal, kaj bo s pacienti, ki čakajo že štiri ure. Sestra naj bi odgovorila, da ne čakajo nje, in spustila vrata, da bi se sama zaprla. Oče naj bi nato, kot je povedal za MMC, dvakrat jezno brcnil v odprta vrata in vprašal, koga potem čakajo. Sestra naj bi mu, tako za MMC pravi oče dojenčka, odgovorila, da čakajo na pediatrinjo. Nato naj bi iz ambulante prišla pediatrinja, da bi preverila, kaj se dogaja. Ko ji je moški pojasnil, da z dojenčkom čakajo že več kot štiri ure, naj bi pojasnila, da dela, kolikor zmore. Moški trdi, da je bil ves čas dogajanja na hodniku, in ne v ambulanti, še piše MMC.

"Nismo želeli, da otrok zboli za sekundarno okužbo"

Oče, ki zavrača obtožbe, da je osebje verbalno napadel, prav tako zatrjuje, da ni zahteval takojšnje obravnave, temveč obravnavo štirimesečnega dojenčka po več urah čakanja z napotnico "nujno". Hkrati trdi, da osebju kasneje po telefonu ni grozil, da bo vse pobil. "Klical sem, da mi povedo, kdaj bom na vrsti, ker živimo 15 minut stran od bolnišnice in bi se vrnili. Nismo želeli, da otrok zboli za sekundarno okužbo," je zapisal v elektronskem sporočilu, ki ga je naslovil na uredništvo MMC. Pripisal je še, da mu je zdaj žal, da so se stvari odvile v tej smeri.

Policija mu je izdala plačilni nalog, sledi kazenska ovadba

Ob tem so iz Policijske uprave Celje sporočili, da so z incidentom seznanjeni. Na kraj dogodka so napotili tudi patruljo, ki je "zavarovala posnetke varnostnih kamer", so zapisali. Moškemu so zaradi neizpolnjevanja ukazov varnostne službe izdali plačilni nalog in napovedali, da ga bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje, še poroča MMC.