Vsi rešeni

Neprijetna dogodoviščina v Križni jami se je srečno razpletla

G.G.
8. 1. 2024, 15.23
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 18.18
Deli članek:

Jamarski reševalci so v popoldanskih urah iz Križne jame uspešno rešili tričlansko družino in jamska vodnika. Zaradi narasle vode so bili v jami od sobote.

Jamarska reševalna služba
Ob 15.05 so vsi reševalci in pet ujetih oseb prišli iz jame.

Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je zjutraj potrdil, da so malo po 9. uri sprožili vse mehanizme za evakuacijo, potapljači pa so se spustili v jamo. Vodostaj se je vseskozi nižal, zato si je poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk drznil napovedati, da bodo okoli 16. ure lahko imeli novinarsko konferenco ob uspešno zaključeni reševalni akciji. In imel je prav.

Podrobnosti poteka so predstavili na novinarski konferenci. Jamarski reševalci so danes ob 9. uri odšli v jamo, po dobrih dveh urah so prišli do ujetih. Vsi so bili rešeni in izven jame nekaj čez 15. uro. Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar, ki je vodil potapljaško ekipo, je poudaril, da se je situacija spreminjala iz ure v uro. Prvotni plan je bil, da jih bodo rešili s čolni, a to ni bilo izvedljivo. Ujete so tako potapljači vlekli skozi sifon, ob čemer so lahko dihali sami, poroča STA. Peš so nato prišli do čolna, s katerim so se lahko zaradi nizkega vodostaja peljali skozi zadnji sifon. Zaradi težav z visoko vodo so potapljači potrebovali dve uri, da so prišli do ujetih, za izhod pa so potrebovali uro in pol, pri čemer je pomagala tudi voda, je po zaključeni intervenciji opisal reševanje. Podnar se je do ujetih prebil včeraj. Pred zadnjo fazo reševanja je povedal, da je bilo vzdušje v jami dobro in da ujeti kuhajo zelo dobro kavo, eno je namreč včeraj spil tudi sam. Podnar se je še pošalil, da so »eni pogrešali cigarete,« mlajši pa telefon.

Predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, ki je bil eden od treh vodij intervencije, je dejal, da je bilo delo zelo naporno. Že prvi večer so vedeli, da bodo reševanje prej ali slej uspešno izpeljali, predvsem ko so izvedeli, da so ujeti na varnem in da ni z njimi nič narobe, je dejal.

Sašo Švigelj
Ekipa, ki je poskrbela za varno in uspešno reševanje.

Premier Robert Golob se je vsem zahvalil za »izjemno hitro, usklajeno in učinkovito reševalno akcijo, ki je potekala v nemogočih razmerah. Tvegali ste svoja življenja, da ste na varno pripeljali ujeto družino in oba vodnika. Iskrena hvala!«

Bobo
/

Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo tudi izkušena jamska vodnika. Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo. Potapljači so se do njih le s težavo prebili že v prvi noči in jih oskrbeli z najnujnejšim. Preglavice so jim povzročale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom.

Sašo Švigelj
Walter Zakrajšek in na njegovi levi Sandi Curk.

Bobo
Reševanje ujetih v Križni jami.

Sašo Švigelj
Križna jama je 8273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem.

Bobo
Reševanje ujetih v Križni jami.