Volk ali šakal

Vojko si je nad Begunjami pri Cerknici zrl iz oči v oči z zverjo

S.R./STA
14. 7. 2023, 15.05
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 15.18
Deli članek:

Nad Begunjami pri Cerknici je v sredo prišlo do bližnjega srečanja rejca drobnice in volka oziroma šakala, so sporočili iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Za katero zver je šlo, bo pokazala anilza DNK.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vojko Hren, tamkajšnji rejec drobnice, je v sredo na pašniku našel dve pomorjeni odrasli ovci in sedem jagnjet. Hitro je ugotovil, da je bila na delu zver. Že kar med štetjem poginulih in preživelih živali pa se je po navedbah KGZS med njim in tropom pojavil volk ali šakal, ki se je obrnil proti rejcu, ta pa naj bi se je ubranil z mahanjem s palico in kričanjem. Do dogodka naj bi prišlo ob sprehajalni poti okrog pašnikov, po katerih naj bi dnevno hodili otroci in starejši. Pašnik se namreč nahaja okoli 100 metrov od naselja, so opozorili na zbornici. Ker se je Hren bal ponovnega napada zveri, se je po pomoč obrnil na lovca.

Že približno 10 napadov

Na širšem cerkniškem območju naj bi bilo to pomlad po njihovih trditvah že okoli 10 napadov velikih zveri. "Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije smo nad dogodkom zgroženi in zahtevamo, da se nemudoma pristopi k odstrelu te živali, prav tako pa naj se tudi na vseh območjih, kjer se velike zveri pojavljajo, ukrepa tudi preventivno," so ob tem zapisali. To je treba po njihovem prepričanju storiti zaradi zaščite avtohtonih rejnih živali, še bolj pa zaradi varnosti človeka.

Ponovili so tudi svoje stališče, da mora trajnostni oziroma sonaravni razvoj enakomerno vključevati okoljsko, družbeno in ekonomsko komponento, to ravnovesje pa da je v Sloveniji vedno bolj neenakomerno. "Slovensko kmetijstvo tako postaja vse manj trajnostno in vse manj zanimivo za mlade," so prepričani.