Na zahodu jasnina

FOTO in VIDEO: Še zadnji nalivi v dnevu, ko je toča uničevala pridelke in razbijala avtomobile, veter pa odkrival strehe

S.R./G.G.
13. 7. 2023, 10.42
Posodobljeno: 13. 7. 2023, 21.42
Deli članek:

Vremensko turbolenten "dan" se je začel nekaj pred 3. uro ponoči. Po močnem vetru je popoldne klestila kot jajce in golf žogica velika toča. V naslednjih dnevih bo sončno in vsak dan bolj vroče.

STA
Krško z okolico je bilo med kraji, kjer je padala debela toča.

Škoda, ki so jo po Sloveniji povzročila silovita neurja z močnim vetrom, je ogromna. Meteorologi niso skoparili z novimi svarili pred današnjim popoldnevom. In imeli so prav. Malo po 13. uri sta se nad Postojno in na Koroškem razvili močnejši nevihtni celici. Iz Postojne poročajo so prvi poročali toči. Pozneje je močnejša nevihta zajela širše območje Kranja, nato pa je bobnelo po delih Dolenjske in v Posavju, zlasti na območju Brežic in Krškega, ki ju je zajela supercelična nevihta. Nekaj pred 18. uro je silovit naliv dosegel osrednjo Slovenijo, nato pa so se posamezne močenješe nevihte razbohotile po skoraj vseh delih Slovenije, izjema je le Obala in del Krasa.

Bobo
Toča je bila tako velika, da je v Krškem poškodovala tudi fasade hiš.

Po besedah krškega župana Janeza Kerina je nekaj centimetrov debela toča popoldne poškodovala strehe, avtomobile, okna, drevesa in seveda pridelke. Škodo je po njegovih besedah v tem trenutku nemogoče oceniti, saj so vse razpoložljive gasilske enote še na terenu. "Trenutno čistimo razdejanje, pokrivamo strehe in delamo vse drugo, da zaščitimo premoženje občanov," je dejal za STA. Največ škode je po njegovih besedah v naseljih Gora, Cesta, Dunaj, Trška Gora, Sotelsko, Sremič, Videm in stari del mestnega jedra Krškega. Škoda bo po njegovi oceni velika, zato bodo morali najverjetneje za pomoč zaprositi državo.

Neurje.si
Primerki iz Krško.

Zajetne primerke ledenih zrn si lahko ogledate na Facebook strani vremenskega portala Neurje.si. in v spodnjih fotografijah in posnetkih.

Dolenjski list
S točo prestreljen avto.

Zvečer se bo ozračje umirjalo. V naslednjih dneh pa ne bo več neviht, le sončni žarki bodo vsak dan močneje pripekali.

Kakšna je bila prognoza?

Kot so dopoldne opozorili pri Arsu, bo treba pred »mirnejšim koncem tedna« pretrpeti še današnje popoldne, ko nas bo prešla vremenska fronta, ob kateri »ponovno pričakujemo burnejše vremensko dogajanje, krajevna neurja bodo ponovno lahko spremljali močnejši sunki vetra, pojavljali se bodo tudi nalivi in toča.« Plohe in nevihte se bodo po njihovih napovedih pojavljale nad vso Slovenijo, možna bodo krajevna neurja. Pri Arsu so ob tem izdali opozorilo, da so namreč ob nevihtah danes do večera pričakovana krajevna neurja v večjem delu Slovenije, tudi na obali. Ponoči se bo ozračje umirilo in postopno zjasnilo.

Arso
Po 15. uri je toča naletavala na območju Krškega.

Pri Arsu so še opozorili, da so ob nočnem prehodu neviht posamezne reke prehodno že narasle. Na Sori so opazili tudi povečanje motnosti vode. Ob današnjih popoldanskih nalivih je verjetno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinskih in zalednih voda v več delih države. Medtem so pri Arsu zaradi »potencialno močnih neurij« malo po 12. uri v ozračje izpustili še en meteorološki balon. Pojasnili so, da bodo podatki »izredne radiosondaže« na voljo ob približno 14. uri.

Prihaja z zahoda

Pretijo tudi vedno dejavni ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si. Po njihovih ocenah si lahko obetamo razvoj novih neviht na zahodnem in v osrednjem delu države, saj se na severu Italije že razvijajo »močne superelice, ki se bodo nato verjetno zopet izoblikovale v večji konvektivni sistem, ki bo potoval proti vzhodu, severovzhodu. Ali bo ta pas dosegel naše kraje je še vprašanje, saj se zadeva pomika južneje.« Dodali so, da je možen tudi razvoj močnejših neviht in supercelic, pri čemer lahko klesti tudi toča, »močan veter pa lahko znova povzroča obilo preglavic.«

Malo po 12. uri so sporočili, da radarske slike in animacije že nakazujejo razvoj prvih nevihtnih celic, ki bodo močnejše narave. Nekoliko močnejša nevihta se je že razvila na italijanski strani in se pomika proti zahodu oziroma severozahodu Slovenije. »Medtem so se tudi v osrednjem in severnem delu države že pričele prožit prve predfrontalne nevihte,« so dodali. 

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti, pa kaže napoved Arsa za naslednje dni. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 17, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. V soboto in v nedeljo bo sončno in spet bolj vroče.