Šolska prehrana

Brezplačna kosila za šolarje leta 2027, več subvencij že septembra

Ž.K.
28. 6. 2023, 14.37
Posodobljeno: 28. 6. 2023, 14.38
Deli članek:

Državni zbor je sprejel enega od štirih amandmajev, ki jih je predlagal Inštitut 8. marec. Tako bodo že to jesen do brezplačnih kosil upravičene tudi družine v četrtem dohodkovnem razredu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot je znano, je Inštitut 8. marec s predlogoma sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani predlagal uvedbo brezplačnih kosil za vse osnovnošolce. V skladu s predlogom, ki so ga v inštitutu vložili s pomočjo 5000 podpisov državljanov, bi brezplačna kosila za osnovnošolce uvedli januarja 2024, a je parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost in mladino ob obravnavi predlogov sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uporabljati šele septembra 2027, z letom 2024 pa bi se razširil krog upravičencev do subvencij kosil, v katerega bi se uvrstile tudi družine iz 4. dohodkovnega razreda, torej družine pri katerih dohodek na posameznega družinskega člana ne presega 516,76 evra na mesec.

Ministrstvo je časovni zamik utemeljevalo z dejstvom, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, kot ga predvideva predlog, so opozorili predstavniki vlade.

Inštitut 8. marec je v parlamentarno proceduro nato vložil amandmaje, ki bi brezplačna kosila uvedla že z letom 2026, subvencioniranje kosil pa omogočilo še petemu dohodkovnemu razredu s pričetkom veljave že jeseni leta 2023. Državni zbor je od amandmajev sprejel le tistega, ki določa, da bodo upravičenci do 4. dohodkovnega razreda subvencije prejeli že z letošnjim šolskim letom.

Nika Kovač iz Inštituta 8. marec je ob tem povedala: »Gre za pomemben mejnik. Veseli smo, da je zakon končno sprejet in da nam je uspelo doseči, da bodo že s pričetkom naslednjega šolskega leta brezplačnega kosila deležni tudi tisti socialno najbolj ogroženi, ki se uvrščajo v četrti dohodkovni razred. Menim, da je to velika in pomembna zmaga. Smo parazočarani, ker nam ni uspelo brezplačnih kosil zagotoviti tudi za tiste v 5 dohodkovnem razredu in ker se bodo brezplačna kosila za vse osnovnošolce uvedla šele z letom 2027, torej pod neko drugo vlado. Ostaja grenak priokus, ko vidimo, da se denar za orožje in politike najde, za brezplačne tople obroke pa ne

Profimedia
/