Velike spremembe

V prihodnosti snega morda sploh ne bomo več poznali

P.K.
16. 11. 2022, 14.50
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 14.56
Deli članek:

Agencija RS za okolje (ARSO) je navedla dejstvo, ki bi nas moralo skrbeti.

Dreamstime
Po njihovih besedah tudi kazalec količine vode v novozapadlem snegu kaže, da se bo do konca stoletja nadaljeval trend upadanja.

Pravi, da bo snega v 21. stoletju postopno čedalje manj. "Ne glede na izbiro scenarija se bo število dni s snežno odejo ob koncu stoletja občutno zmanjšalo v primerjavi z referenčnim obdobjem. V primeru optimističnega scenarija RCP2.6 se bo sneg obdržal 17 dni manj, v primeru zmerno optimističnega scenarija RCP4.5 okoli 25 dni manj, za pesimistični scenarij RCP8.5 pa ocenjujemo, da se bo število dni s snežno odejo zmanjšalo za 50 dni. Največji upad pričakujemo v zimskih mesecih, nad okoli 1500 m bo največji spomladi," so povedali.

Po njihovih besedah tudi kazalec količine vode v novozapadlem snegu kaže, da se bo do konca stoletja nadaljeval trend upadanja. "Scenarij RCP2.6 ob koncu stoletja ocenjuje okoli 20 milimetrov manj vode v snegu, scenarij RCP4.5 55 milimetrov manj, scenarij RCP8.5 pa kar 115 milimetrov manj. Količina vode v novozapadlem snegu se bo najobčutneje zmanjšala v jesenskih mesecih," so besede Arsa.

Kaj so RCP?

RCP (Representative Concentration Pathways - RCP), predstavlja uporabo različnih scenarijev značilnih potekov vsebnosti toplogrednih plinov. Scenariji, razlaga agencija, temeljijo na človekovi dejavnosti ter z njo povezanimi izpusti ogljikovega dioksida, metana, dušikovega oksida in drugih onesnaževalcev zraka. "Vsak izmed scenarijev je v osnovi odvisen od globalnih družbeno-gospodarskih dejavnikov, kot so stopnja naraščanja prebivalstva in bruto domači proizvod ter tehnološki razvoj v 21. stoletju, ti pa neposredno vplivajo na porabo primarnih energijskih virov in nafte ter na spremembo rabe tal. Scenarije lahko ločimo po številčni oznaki skupnega sevalnega prispevka, ki je v posplošenem smislu merilo povišanega toplogrednega učinka glede na predindustrijsko dobo in je izražen v vatih na kvadratni meter (W m-2). Večji kot je sevalni prispevek, večje spremembe v podnebnem sistemu lahko pričakujemo," so pojasnili.

Najboljši in najslabši scenarij

Najmilejši scenarij, RCP2.6, predvideva aktivno politiko blaženja podnebnih sprememb in posledično nizke izpuste toplogrednih plinov, katerih raven naj bi dosegla svoj višek v začetku 21. stoletja in potem postopoma začela upadati, sevalni prispevek pa naj bi ob koncu stoletja dosegel 2.6 W m-2. Stabilizacijski scenarij RCP4.5, ki na podlagi trenutnega stanja velja za zmerno optimističnega ter najbolj verjetnega v naslednjem stoletju, predvideva postopno zmanjševanje izpustov ter stabilizacijo sevalnega prispevka pri 4.5 W m-2 do leta 2100. Podobno tudi stabilizacijski scenarij RCP6.0 do leta 2100 doseže vrednost 6.0 W m-2 in se kmalu po tem ustali.

Najskrajnejši scenarij brez predvidenega blaženja podnebnih sprememb je RCP8.5, ki predvideva visok izpust toplogrednih plinov in posledično naraščanje njihove vsebnosti tudi po letu 2100, ob koncu stoletja pa naj bi sevalni prispevek znašal 8.5 W m-2.