Čaka nas moker vikend

Pripravite dežnike, lepo jesen bo ‘prekinilo’ poslabšanje

P.K.
21. 10. 2022, 10.15
Posodobljeno: 21. 10. 2022, 11.05
Deli članek:

Spletni portal Neurje.si sporoča, naj se pripravimo na soboto, ki bo po daljšem obdobju lepega vremena, prinesla vremensko spremembo.

Dreamstime
Doslej je meteorološka jesen prinesla dva večja odmika od povprečja za ta čas, september je bil nadpovprečno namočen, oktober pa je nadpovprečno topel.

Prihaja prva vremenska motnja po dolgem času stabilnosti. Danes bomo še v objemu visokega zračnega pritiska, jutri pa nas bo dosegla motnja, ko bo več verjetnosti za padavine po večjem delu države.

“Že danes se bodo ob povečani oblačnosti na severu in vzhodu pojavljale krajevne plohe, nato pa se bodo v noči na soboto in v soboto zgodaj zjutraj padavine iz zahoda pomaknile proti vzhodu. Do tedaj bo prevladoval veter jugozahodnih smeri, ob prehodu motnje pa bo za kratek čas obrnil v severozahodne smeri,” so povedali in dodali, da najmanj padavin pričakujejo na severovzhodu.

Je pa ta mesec nadpovprečno topel. Kar zadeva temperature, je bil denimo v Ljubljani samo 4. oktober blizu povprečja, vsi ostali dnevi pa so bili nadpovprečno topli. 

Kako kaže naslednji teden?

Od sredine drugega tedna naprej bomo imeli stabilnejše vreme, najvišje dnevne temperature pa se bodo ponekod približale 25 stopinja Celzija! Ciklonska območja so razširjena daleč na severu, zato kakšnih sprememb v smislu poslabšanja vremena do konca meseca ne pričakujemo, so še sporočili iz Neurje.si.

Dreamstime
V oktobru smo do zdaj imeli dež le 4. oktobra.

Agencija za okolje ob spremembi vremena opozarja na odpadlo listje, ki se lahko ob močnejših padavinah hitro spremeni v nadlogo. "Odpadlo listje zlasti v naseljih ob močnih nalivih hitro zamaši odtočne poti padavinske vode in obremeni kanalizacijski sistem. Padavinska voda ob tem poplavi. Takšne neprijetne razmere lahko preprečimo s pravočasnim očiščenjem odtokov in vhodov v kanalizacijski sistem na ulicah in cestah okoli naših bivališč, pa tudi z očiščenjem strešnih žlebov in drugih odtočnih površin," so dejali. Danes bo za to opravilo še primerna priložnost, saj bo vreme še dobro.