Občani tožijo čez delo policistov

Inkasantstvo ali zgolj skrb za večjo varnost?

Monika Levanič
11. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Na naše uredništvo se je obrnilo kar nekaj bralcev, ki so nezadovoljni z načinom dela oziroma ravnanjem nekaterih policistov Policijske postaje Gorišnica.

T. J. G., arhiv DL
Policisti Policijske postaje Gorišnica so letos do sredine oktobra ugotovili 2511 kršitev cestnoprometnih predpisov (fotografija je simbolična).

Kot pravijo bralci, dnevno opažajo več policijskih patrulj, skritih za grmičevjem ali na drugih prikladnih, a varnostno nepomembnih krajih, kjer opravljajo meritve hitrosti in brez milosti pišejo kazni. Po njihovem mnenju ne gre za to, da bi umirjali promet na kritičnih točkah, temveč da bi pobrali čim več glob.

Presoja, kdaj sme uporabiti modro svetilko in zvočne znake, je prepuščena policistu.

1. Zakon pravi, da voznikom vozil s prednostjo ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije.

2. Znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo pooblaščene uradne osebe (policisti), razveljavijo prometna pravila in prometno signalizacijo. 

Z NAVEDBAMI NISO SEZNANJENI

»Na Policijski postaji Gorišnica oziroma Policijski upravi Maribor s tovrstnimi navedbami občanov nismo seznanjeni. Hkrati poudarjamo, da policija v skrbi za čim boljšo prometno varnost usmerja delo policijskih patrulj na tiste cestne lokacije, kjer se dogajajo prometne nesreče, oziroma tja, kjer se pogosto zaznavajo kršitve cestnoprometnih predpisov. Pri delu so se policisti dolžni odzvati na zaznane prekrške, kršitelja ustaviti, ga seznaniti s kršitvijo in mu izreči sankcijo (tudi opozorilo se šteje kot sankcija). To se od policistov navsezadnje tudi pričakuje,« na vprašanje o očitkih odgovarjajo s PU Maribor.

POLICIST NA NUJNI VOŽNJI LAHKO GREŠI

Po besedah razburjenih občanov se možje v modrem brez utemeljenega razloga sredi belega dne z modrimi lučmi vozijo za vozniki, a pri tem ne upoštevajo prometnih pravil – presegajo omejitev hitrosti v naselju, obračajo sredi cestišča … Na PU Maribor na to odgovarjajo, da so naloge, ki jih policisti morajo izvajati, navedene v zakonu. »Določeno je, da voznikom vozil s prednostjo ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti tako, da ne ogrožajo drugih udeležencev. Ob uporabi vozil s prednostjo policistom ni treba upoštevati omejitev hitrosti, na vozišču pa lahko obračajo in voznika ustavijo sredi cestišča,« pojasnjujejo. 

POLICIJSKE PLAČE IN KAZNI

Vsakdo, ki meni, da so mu bile z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista kršene pravice in temeljne svoboščine, lahko poda pritožbo na delo policistov.

Preverili smo, ali držijo govorice, da več izdanih glob za policista pomeni višjo plačo. Na PU Maribor te govorice odločno zavračajo in pravijo: »Merilo za uspeh policijskega dela nikakor niso globe, plače niso v ničemer pogojene z višino ali številom izrečenih kazni.« Sicer pa so policisti Policijske postaje Gorišnica letos do sredine oktobra ugotovili 2511 kršitev cestnoprometnih predpisov. »Število v primerjavi s kršitvami, ugotovljenimi v obdobju zadnjih pet let, ne izstopa. Med njimi pa je največ takih kršitev, ki občutno vplivajo na vzroke prometnih nesreč in njihove posledice,« so še sporočili s PU Maribor.