Končno nadzor zdravljenja?

Smrt 14-letnega dečka na ljubljanski pediatriji

S.R./STA
12. 6. 2017, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije bo predvidoma v kratkem imenoval komisijo, ki bo opravila nadzor nad primerom smrti 14-letnega fanta na pediatrični kliniki UKC Ljubljana septembra lani, je povedal predsednik odbora Borut Gubina.

Bobo
Nadzor bi se lahko začel že ta mesec.

Borut Gubina je pojasnil, da je odbor že določil nadzorno komisijo, a je en član nato odstopil. Sedaj pa so dobili novega člana, ki je ustno privolil v sodelovanje. "Ko ga bo odbor potrdil na dopisni seji, bo komisija dobila dokumente in bodo lahko začeli delati," je dejal.

Kdaj se bo začelo delo, ni znal točno povedati. Predvideva pa, da bi lahko že ta mesec oz. si želi, da bi bilo to čim prej. Tako tudi ne more oceniti, kdaj bi lahko komisija prišla do zaključkov oz. ugotovitev. Po njegovih navedbah sta oba člana nadzorne komisije slovenska zdravnika. "Komisija bo sama pridobila dokumentacijo, ki jo potrebuje in bo po potrebi tudi zahtevala dodatne dokumente," je še dodal.

Slabi medsebojni odnosi 

Primer smrti 14-letnega dečka, ki je na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana umrl septembra lani, je prišel v medije po tistem, ko je vodstvo UKC marca letos želelo razrešiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Varnostna analiza, ki je bila narejena po smrti dečka, je namreč pokazala, da lečeči zdravnik stanja otroka ni prepoznal kot ogrožujočega in zato ni bil predlagan za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

Nato je bil izveden izredni strokovni nadzor nad tem primerom in je pokazal, da bi bilo "ob ustrezni prepoznavi vzroka poslabšanja in pravočasnem intenzivnem zdravljenju pred srčnim zastojem v enoti za intenzivno medicino verjetno možno pri bolniku preprečiti smrt." Nadzor je izpostavil tudi vodstveno odgovornost Kende, ki je bil takrat v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki. Nadzorniki so namreč ocenili, da je bil tragičen izid posledica neustreznega vodenja bolnika, to pa je bilo predvsem posledica neurejenih sistemskih razmer na pediatrični kliniki.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je konec marca za Delo dejala, da sta obe strokovni analizi pokazali, da Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki te svoje funkcije praktično ni opravljal. Analizi sta ji "pomagali videti in razbrati sistemske nepravilnosti, ki so morda botrovale smrtnemu dogodku," je dodala.

A je še marca vodstvo UKC vseeno umaknilo razrešitev Kende, potem ko so bili na pogovoru pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki je od vodstva zahtevala, naj ukrepajo v skladu s postopkovnimi in notranjimi pravili UKC. Kenda namreč ob notranjem strokovnem nadzoru ni imel možnosti za odgovor na očitke.

Nov predlog za razrešitev

A Kendova dodatna pojasnila niso prepričala vodstva UKC, ki je danes ponovno podalo predlog za njegovo razrešitev. Po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača so razlog za to sistemska neskladja na pediatrični kliniki.

Je pa ministrica v začetku aprila tudi Zdravniški zbornici Slovenije odredila izredni strokovni nadzor nad delom vseh zdravnikov, ki so sodelovali pri zdravstveni obravnavi 14-letnega dečka. Do sedaj se nadzor še ni začel, saj se je ob menjavi vodstva zbornice zapletlo tudi pri imenovanju članov odborov pri zbornici, tudi odbora za strokovno-medicinska vprašanja, ki je odgovoren za imenovanje nadzorne komisije.

Na Kendo pa ne letijo samo očitki o odgovornosti za sistemska neskladja na pediatrični kliniki, ki naj bi privedla do tragičnega dogodka, pač pa so nekateri mediji objavili vsebino anonimnega pisma, v katerem mu očitajo nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand.

Kenda je na to odgovoril, da so trditve, da je "kolovodja korupcijske združbe na pediatrični kliniki, neupravičene," saj da glede na sistem nabave v UKC ne more kupiti niti nalivnega peresa. Ob tem pa so na specializiranem državnem tožilstvu za Delo potrdili, da so prejeli ovadbo zoper strokovnega direktorja pediatrične klinike.