Slovenija

Mojca se brez službe in strehe nad glavo bori za hčerko

Žiga Kariž
14. 4. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po tem, ko je slovenski sodni sistem razočaral Mojco Špiler Jenkins, se je ta v boju za svojo hčerko podala v Ameriko. Kljub temu, da je brez službe in brez strehe nad glavo, da jo čakajo astronomski pravni stroški, še vedno ni obupala. Se bo naša država končno zganila in omogočila da bo mala Anna Marie še kdaj videla Slovenijo?

Facebook

Mojca Špiler Jenkins je svojo hčerko Anno Marie nazadnje videla 30 marca, ko jo je odpeljala v enega od kranjskih vrtcev. Misleč, da je v varnih rokah vzgojiteljev, se je odpravila po opravkih. A le dvajset minut za njo, je na vrata vrtca potrkal Arnold Jenkins, oče male Anne Marie. S sodno odločbo v rokah in spremstvom policije je triletno punčko odpeljal. V Ameriko.

Mojca je od takrat ni videla. Za pomoč je prosila vse, ki bi ji lahko pomagali. Obrnila se je na medije, na varuhinjo človekovih pravic na vlado, poslance in predsednika države. Tisti, ki bi lahko preprečili njeno agonijo so sodniki ustavnega sodišča. A le ti besede kot so nujno, hitro in prednostno razumejo po svoje. Sedaj obupana mama odločitev ustavnega sodišča čaka v Ameriki.

Prijatelji so ji javili, kje se Anna Marie nahaja. Na vrat na nos se je Mojca odpravila čez lužo. Kot nam je javila v pismu, se nahaja čisto blizu hčerke, a do nje ne sme, saj ji mož grozi, da jo bo policiji prijavil zaradi suma ugrabitve. Edini stik, ki sta ga imeli je potekal preko Skypa. To naj bi tudi v prihodnje, do konca ločitvenega postopka in razprav o skrbništvu ostal edini način komunikacije med mamo in hčerko.

Ob tem Arnold Jenkins zahteva, da punčka govori izključno angleško. Uporabo slovenskega jezika ji je prepovedal. Mama ji ne sme dostaviti niti oblek in igrač, ki jih je prinesla iz Slovenije. Najljubšo stekleničko, iz katere je pila, je morala pustiti na okenski polici hiše, v kateri zdaj biva Anna Marie.

Oče, ki ima zgodovino zlorabe alkohola in nasilništva, zdaj po zaslugi slovenskih sodišč postavlja Mojci pogoje, pod katerimi bi še lahko videla svojega otroka. Ponudil ji je deljeno skrbništvo, po katerem bi bila Anna Marie dva dni pri enem, tri dni pri drugem staršu, med vikendi pa bi se starša izmenjevala. Da bi tak dogovor obveljal, bi se morala Mojca odpovedati preživnini.

Če se želi podati v sodno bitko, ji bo odvetnik zaračunal najmanj 10.000 dolarjev (9500 evrov), a ji skrbništva ne more zagotoviti, hčerke pa v tem primeru ne bo videla še nadaljnje tri mesece. Če želi, da odvetniki sprožijo proces, prek katerega bi se lahko s hčerko vrnila v Slovenijo, bi morala za sodne postopke zbrati vsaj 25.000 dolarjev (23.500 evrov). »Tega denarja nimam,« nam je v pismu potarnala Mojca. Kot so ji povedali ameriški odvetniki, bi odločba našega ustavnega sodišča zadeve lahko popolnoma spremenila.

A glede na dnevne rede sej ustavnega sodišča se primera Anne Marie še ne bodo lotili kmalu, čeprav je na njih apelirala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Medtem pa mora mati poleg boja za hčer poskrbeti tudi zase. V pismu je napisala: »Trenutno sem pri dobrih sosedih, kjer sem dobila možnost najema za 800 evrov mesec. Ceneje ne gre. Nimam postelje, nimam vilice ali žlice, ker mi mož noče dati ničesar iz skupne hiše. Strah me je naslednjega dne, službo še iščem, selila sem se že dvakrat, jutri se bom še tretjič.«