Slovenija

S septembrom konec predčasnih vračil DDV

STA / J.P.
1. 9. 2013, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Davčna uprava RS (Durs) s septembrom opušča predčasne pobote dolgov s presežki davka na dodano vrednost (DDV). Pomen predčasnih vračil namreč ni več tako velik, kot je veliko tveganje, da se ne izvede celovit nadzor nad pravilnostjo obračuna ali da se neenakopravno obravnava davčne zavezance z zahtevkom za vračilo DDV.

Arhiv Svet24
Preveliko tveganje

Na področju vračil DDV se je že pred leti oblikovala praksa, da je Durs izvajal predčasna vračila, torej še pred iztekom zakonsko določenega skrajnega roka. Ta je določen pri 21 dneh, na kolikor je bil skrajšan konec leta 2009. Pred tem je bil za vračila predpisan 60-dnevni rok oz. za izvoznike 30-dnevni.

Pomen predčasnih pobotov je bil v tem, da se je na ta način pri zavezancih z likvidnostnimi težavami zaprla neporavnana obveznost iz naslova davkov in prispevkov, s čimer so prenehale teči zamudne obresti.

Pomen predčasnih pobotov je bil v tem, da se je na ta način pri zavezancih z likvidnostnimi težavami zaprla neporavnana obveznost iz naslova davkov in prispevkov, s čimer so prenehale teči zamudne obresti, so pojasnili na Dursu. Običajno so vsak mesec opravili za približno 24 milijonov evrov tovrstnih pobotov na mesec.

Ker pa je tveganje, da se ne izvede celovit nadzor nad pravilnostjo obračuna ali da se neenakopravno obravnava davčne zavezance z zahtevkom za vračilo DDV, preveliko, se predčasni poboti dolgov s presežki od septembra ne bodo več izvajali. V primeru vračil na podlagi predloženega obračuna DDV se bo tako upošteval zakonski rok 21 dni.