Kultura

Vseskozi v zaporu

U.K.
17. 9. 2015, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

17. septembra 1890 se je rodil France Bevk, slovenski pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik.

Wikipedija

Rodil se je v bajtarski družini kot najstarejši od osmih otrok vaškega čevljarja Ivana in žene Katarine. Končal je ljudsko šolo na Bukovem, bil krajši čas trgovski vajenec v Kranju, nato je šolanje nadaljeval na učiteljišču v Kopru in Gorici.

Do leta 1943 je bil po italijanskih zaporih, nato pa se je istega leta pridružil partizanom in postal eden izmed voditeljev narodnoosvobodilnega gibanja na Slovenskem primorju. 

Po maturi leta 1913 je učil v vasi Orehek pri Cerknem, leta 1916 je bil zaradi pisanja črtic s protivojno tematiko kazensko premeščen v Novake. Leta 1917 so ga vpoklicali v vojsko na vzhodno fronto v Galicijo in Bukovino. Po vojni je opustil učiteljski poklic, leta 1919 je postal urednik ljubljanskega Večernega lista, nato še kulturne rubrike časopisa Slovenec.

Ob koncu leta 1920 se je iz Jugoslavije vrnil na Goriško in kljub pritiskom italijanskih oblasti sklenil ostati tam. V Gorici je za prihodnji dve leti prevzel uredništvo Mladike. Hkrati se je posvetil gledališču; vodil je Ljudski oder in režiral. Urejal je tudi politični časnik Goriška straža in humoristični Čuk na pal'ci. Leta 1923 je postal ravnatelj Narodne knjigarne v Gorici, urejal je knjige, zbiral slovstveno izročilo, predvsem pa veliko pisal. Zaradi ene od satiričnih pesmi, objavljene v Čuku na pal'ci, je bil štiri mesece zaprt. Do leta 1943 je bil po italijanskih zaporih, nato pa se je istega leta pridružil partizanom in postal eden izmed voditeljev narodnoosvobodilnega gibanja na Slovenskem primorju.