Kultura

Vesta katera je najdaljša slovenska reka? Danes praznuje...

STA/M.J.
1. 6. 2014, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vsako leto 1. junija obeležujemo dan reke Save, ki ga je leta 2007 razglasila Mednarodna komisija za Savski bazen. Slovenija v drugi polovici leta prevzema predsedovanje komisiji, v luči katastrofalne povodnje v Srbiji, BiH in na Hrvaškem pa bo poplavna varnost ena od prioritet slovenskega predsedovanja.

Svet24

Dan reke Save je Mednarodna komisija za Savski bazen razglasila z namenom trajnostne rabe vodnih virov in čim bolj dejavnega povezovanja ljudi, ki živijo v porečju Save. Dan je tudi prispevek k 29. juniju, mednarodnemu dnevu Donave.

Članice Mednarodne komisije za Savski bazen so poleg Slovenije še Hrvaška, Bosna in Hercegovina in Srbija, naša država pa s 1. julijem prevzema predsedovanje komisiji.

Komisija temelji na okvirnem sporazumu o Savskem bazenu, ki je bil podpisan leta 2002 v Sloveniji in je začel veljati leta 2004, v njegovem okviru pa poteka čezmejno sodelovanje držav pogodbenic na različnih področjih.

Glavni dosežki Mednarodne komisije za Savski bazen so po navedbah ministrstva obnova plovnih poti na Savi, izdelava prvega načrta upravljanja s Savskim bazenom ter povezava teh vsebin z ureditvami za večjo kakovost življenja ob reki.

V času predsedovanja komisiji bo Slovenija po pojasnilih ministrstva za kmetijstvo in okolje nadaljevala s povezovanjem vsebin, kot so poplavna varnost, energetska raba voda, promet, namakanje, ribištvo, plovba, turizem idr. Prav v tem naj bi bil tudi glavni prispevek Slovenije k delu komisije.

Slovenija se dejavno prizadeva tudi za uveljavitev trajnostne rabe vodnih virov tako na ozemlju Slovenije kot v drugih obsavskih državah.

Po katastrofalni povodnji, ki je prizadela porečje Save v Srbiji, BiH in na Hrvaškem, pa bo prioriteta v prihodnjem obdobju tudi zagotavljanje varnih koridorjev za vodo in ureditev za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju.

Sava je najdaljša slovenska reka, ki v celoti meri 940 kilometrov, od tega teče po ozemlju Slovenije 218 kilometrov. Sava nastane po združitvi Save Dolinke in Save Bohinjke pod Radovljico, pri Beogradu pa se izliva v Donavo. Za Slovenijo je med drugim velikega okoljskega, športno-rekreativnega, turističnega, pa tudi gospodarskega pomena.

Poleg dokončanja verige hidroelektrarn na spodnji Savi je velik projekt za prihodnja leta tudi izgradnja verige elektrarn na srednji Savi, od ljubljanskega območja do Zasavja.