Napad iz čistega miru

Groza na istrski plaži: Ponirek 12-letnemu dečku skoraj izkljuval oči

R.T.
26. 7. 2023, 12.36
Posodobljeno: 26. 7. 2023, 12.44
Deli članek:

Nezgoda se je konec prejšnjega tedna odvila na plaži v istrskem naselju Banjole zahodno od Medulina, poroča hrvaški portal Istra24, za katerega je dogodek opisala dečkova mama.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pojasnila je, da so »v enem trenutku sproščeno sedeli na plaži, v naslednjem pa sva se borila s ptico, ki je našemu otroku poskušala iztakniti oči.«

Ponirek, vodni ptič, znan tudi kot potapnik, je tam napadel njenega 12-letnega sina, ko je ta v plitvini ravno želel nadeti potapljaško masko. Približal se mu je s hrbta ter začel kljuvati po njegovem telesu in glavi, pri čemer je ciljal predvsem oči. Povoda za napad po njenih besedah ni bilo. »Preživeli smo grozljivko, a se je končalo dobro. Na srečo so oči ostale cele. Le spodnja veka je dobro prebodena,« je mama opisala za portal. Dodala je, da sprav sploh niso vedeli, kaj se dogaja, nato je v morje do kričečega otroka skočil mož, ga zagrabil in odvlekel. Ponirek je po napadu, ki se je po navedbah mame zgodil iz »čistega miru,« odletel.

Dnevnik.hr medtem poroča, da so tovrstni napadi ponirkov sicer redki, a da so se že dogajali. Gre sicer za plahe ptice, ki se podobno kot večina prostoživečih živali ljudem izogibajo. Po navedbah ornitologov trenutno tudi nismo v obdobju, ko bi imeli mladiče. Po njihovih navedbah je možno, da je v otroku videl konkurenco, da mu bo otrok ukradel ribo.