Novice / Slovenija

Luka Mesec

Mesec: Praznik dela nas vsako leto spomni, da evropski socialni model ni samoumeven

J.V./STA
1. 5. 2024, 07.50

Pred Slovenijo in Evropo so težki izzivi, konkurenčni pritisk Kitajske in ZDA se povečuje, zaradi umetne inteligence se porajajo skrbi o množičnih odpuščanjih, je v poslanici ob 1. maju opozoril minister za delo Luka Mesec. Zavezal se je, da bo odgovore na te izzive iskal v poglabljanju, ne opuščanju slovenskega in evropskega socialnega modela.

901497_gang_avto7

V Novi Gorici dobili cisterno za prevoz osem tisoč litrov pitne vode

Alenka Tratnik
30. 4. 2024, 21.22

V novogoriški gasilski enoti so slovesno prevzeli novo hitro tehnično reševalno vozilo in cisterno za prevoz pitne vode ter vode za gašenje požarov. Poklicni gasilci bodo odslej lahko še hitreje in učinkoviteje posredovali ob nesrečah, je prepričan direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Aleš Bajec.

azijski sršen, invazivna vrsta

Škodljivi azijski sršen je že pri naših sosedih, v Sloveniji ga še niso opazili

Andraž Zupančič
30. 4. 2024, 19.40

Vedno bolj povezan svet ter prevoz ljudi in dobrin so olajšali pot različnim živalim in rastlinam, da so se razširile tudi tja, kamor ne bi smele. S svojim delovanjem namreč lahko ogrozijo ali celo uničijo avtohtone vrste in s tem porušijo že tako občutljivo naravno ravnovesje. Ena večjih groženj našim čebelam je azijski sršen.

PXL_20240429_110513704

Ivica Kostelić po tragični nesreči 30-letnika: "Luka bo za vedno ostal eden izmed nas"

D.K.
30. 4. 2024, 18.48

Hrvaški smučar Ivica Kostelić je na Facebook profilu s čustvenim zapisom poklonil svojemu prijatelju Luki Vidicu, ki ga je v ponedeljek med smučanjem na območju Špikovega grabna v Kranjski Gori zasul snežni plaz.

praznik dela rdeč nagelj

Ob prazniku dela: "Sindikati ostajamo tisti del družbe, ki zagotavlja varnost, stabilnost in pomoč"

D.K./STA
30. 4. 2024, 18.08

Na Rožniku bo danes potekala osrednja sindikalna prireditev na predvečer praznika dela. Zbrane bodo nagovorili predstavniki zveze svobodnih sindikatov, konfederacije sindikatov javnega sektorja in konfederacije sindikatov Pergam. Ob letošnjih praznovanjih v zvezi svobodnih sindikatov poudarjajo pomen sindikatov oziroma sindikalnega organiziranja.

kajak

Otroka iz Save Dolinke potegnili potapljači in gasilci ter ga oživljali do prihoda reševalcev

D.K./STA
30. 4. 2024, 17.45

Blejski policisti so bili o dogodku obveščeni okoli 12. ure, kraj pa so zavarovali in opravljajo ogled. O dogodku so obvestili dežurno preiskovalno sodnico in državno tožilko, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

901596_f168_dragonja_promet02t

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

Jan Klokočovnik
30. 4. 2024, 17.40

Z junijem naj bi se poslovil začasni obmejni nadzor, ki ga je Slovenija na schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko uvedla kot izravnalni ukrep. Nekateri obmejni prebivalci, ki dnevno prečkajo mejo, pozdravljajo odpravo nadzora, a med njimi ostaja precej dvoma, da bo res odpravljen.

Primož Donoša Robert Ferenc Uroš Povalej

Foto: Vodenje Policijske uprave Kranj bo z majem prevzel Uroš Povalej

D.K.
30. 4. 2024, 16.11

Vodenje Policijske uprave Kranj bo s 1. majem 2024 začasno prevzel Uroš Povalej, ki bo upravo vodil do imenovanja novega direktorja. Dosedanja direktorica Melita Močnik se je namreč s 30. aprilom upokojila.

nevihta, strele

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

D.K.
30. 4. 2024, 15.30

Prvi maj bo v znamenju pooblačitve. Dopoldne bo še suho, po 14. uri pa se bo v zahodnih in južnih krajih že povečala verjetnost za nastanek krajevnih ploh. Te bodo pozno popoldne in zvečer vse pogostejše in se bodo pojavljale tudi drugod po Sloveniji.

888683_ustavaj

Uzakonitev pomoči pri končanju življenja ni v nasprotju z ustavo

J.V./STA
30. 4. 2024, 14.45

Soavtorji predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja menijo, da je zahteva za ustavno presojo in zadržanje odloka o posvetovalnem referendumu o tem vprašanju, ki sta jo vložili SDS in NSi, oviranje neposredne demokracije. Poudarjajo, da uzakonitev pomoči pri končanju življenja ni v nasprotju z ustavo, so sporočili.

comfybraid

Pozor, otrok lahko to obrobo za posteljico uporabi za pobeg

S.R./STA
30. 4. 2024, 10.40

Obroba za posteljico ComfyBraid ni varna za otroke, zato jo je distributer DFVU odpoklical iz prodaje.

JP Prlekija

Začel se bo stečajni postopek Javnega podjetja Prlekija

R.Š./Vestnik
30. 4. 2024, 10.08

Artur Racman, direktor Javnega podjetja Prlekija, je minuli petek na murskosoboško okrožno sodišče podal predlog za začetek stečajnega postopka nad javnim podjetjem.

cg_naslovnica_30

Najbolj delavna družinska zdravnica je za božič opravila 365 obravnav

Žiga Kariž
30. 4. 2024, 06.04

Medtem ko slovenska vlada išče rešitev za slovensko zdravstvo, nekatere koncesionarske ambulante rušijo vse rekorde v storilnosti. Kako je to mogoče?

Naj planinska pot

Začelo se je glasovanje za naj planinsko pot 2024

J. J.
29. 4. 2024, 21.20

Ljubitelji gora lahko na portalu Vse bo v redu glasujejo za naj planinsko pot 2024. Tokrat lahko svoj glas namenijo eni od šestih planinskih poti, ki so zaradi lanskih katastrofalnih poplav in neurij, ki so močno prizadeli Slovenijo, poškodovane in potrebne obnove. Planinke in planinci lahko svojo najljubšo pot izberejo do 14. junija.

d17_zdraviskastavkapostelja

Na novomeški urgenci imajo tudi po 260 obiskov na dan

L. Markelj
29. 4. 2024, 20.45

Urgentna centra v Novem mestu in Brežicah sta zaradi stavke precej bolj obremenjena. V Splošni bolnišnici Novo mesto so se podaljšale čakalne vrste za nenujne preglede, 17 zdravnikom pa so umaknili soglasje za delo drugje.

d17_zobozdravnikpostaja

Zobozdravnika dobili, na pediatra še čakajo

L. Markelj
29. 4. 2024, 20.15

Občina Šentjernej bo začela v zdravstveni postaji urejati prostore za novega zobozdravnika koncesionarja. Okrog 40 tisoč evrov bo šlo iz občinskega proračuna, nabava opreme pa bo strošek novega koncesionarja.

slovenska policija

Policijski sindikat nasprotuje prevzemu nalog pravosodnih policistov

J.V./STA
29. 4. 2024, 19.55

V Sindikatu policistov Slovenije so pridobili informacijo, da je vodstvo policije z dopisom naročilo, da bo policija pomagala pri izvrševanju odredb sodišč. Temu odločno nasprotujejo in poudarjajo, da so policisti preobremenjeni. Hkrati zatrjujejo, da je razmejitev med pravosodjem ter policijo določena z razlogom in da jo je treba upoštevati.

klemen jaklic-pl2

Šest ustavnih sodnikov razkrilo "popoldanske" zaslužke, zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

Primož Cirman, Tomaž Modic
29. 4. 2024, 19.05

Klemen Jaklič ne želi razkriti, koliko denarja je v zadnjih letih zaslužil s predavanji in drugim »popoldanskim« delom. Večina ostalih ustavnih sodnikov s tem nima težav.

Alkohol

Vlomil zaradi alkohola

A. M./STA
29. 4. 2024, 16.49

V soboto zvečer je 37-letnik iz Škocjana, ki je kazal očitne znake opitosti, razbil steklena vhodna vrata trgovine, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Novo mesto.

piratska stranka, jasmin feratović

Pirati zahtevajo možnost elektronske oddaje podpisov podpor

G.G./STA
29. 4. 2024, 14.03

Stranka Pirati je v petek na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v DZ, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih. Zaradi stavke upravnih enot si prizadevajo za možnost elektronske oddaje podpisov podpore, so danes poudarili na novinarski konferenci.

sodna stavba, litijska

Ministrica napovedala kazensko ovadbo in razkrila resnično stanje podrtije na Litijski

S.R./STA
29. 4. 2024, 13.41

Pravosodna ministrica Andreja Katič se je po najnovejši cenitvi pregrešno drage sodne stavbe odločila za vložitev kazenske ovadbe.

klemen jaklič

KPK glede Jakliča ni pristojen, spominja pa na odločbo vrhovnega sodišča

G.G./STA
29. 4. 2024, 12.05

Komisija za preprečevanje korupcije je prijavo o sumu nezdružljivosti funkcij ustavnega sodnika Klemna Jakliča odstopila DZ. KPK namreč ni pristojna za presojo sumov kršitev nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov, so sporočili. Bodo pa nadaljevali obravnavo zadeve z vidika pristojnosti na področjih omejitev poslovanj in premoženjskega stanja.

volilni-kongres, Matjaž Han

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

G.G./STA
29. 4. 2024, 10.49

Ankete že dlje časa največ glasov pripisujejo stranki SDS.

zvon cerkveni zvon

Zaradi preglasnega zvonjenja je tržaško sodišče zapečatilo zvonove, zdaj ponovno donijo

A.S./STA
29. 4. 2024, 09.41

V Dolini pri Trstu so v nedeljo po dveh letih tišine znova zadoneli zvonovi dolinske cerkve. Zvonove so italijanske sodne oblasti nazadnje zapečatile maja 2022 po prijavi zaradi preglasnega zvonjenja in so vse od takrat mirovali. Ob ponovni vrnitvi zvonjenja v Dolino so pred cerkvijo sv. Urha pripravili posebno slovesnost.

pivovarna laško union

V Pivovarni Laško Union napačno obračunavali plače, izkašljati so morali 1,4 milijona evrov

S.R.
29. 4. 2024, 08.41

V družbi Pivovarna Laško Union so potrdili, da so morali zaradi napačnega obračunavanja plač v zadnjih petih letih zaposlenim aprila izplačati kar 1,4 milijona evrov, poroča Svet24TV.