Novice / Slovenija

cepljenje otrok cepivo

Dolinšek: Starši raje posegajo po vseh drugih ukrepih, kot cepijo otroke, a to se jim lahko vrne kot bumerang

D.K./STA
19. 4. 2024, 13.59

V Mariboru se zaključuje dvodnevno strokovno srečanje pediatrov in medicinskih sester v pediatriji, na katerem so med drugim obravnavali debelost otrok in mladostnikov, ki je po besedah predstojnika klinike za pediatrijo UKC Maribor Jerneja Dolinška ena od epidemij današnjega časa. Spregovorili pa so tudi o cepljenju otrok in boleznih letošnje zime.

Urad za preprečevanje pranja denarja

Specializirano državno tožilstvo zaradi brskanja po računih nad Žuglja in še peterico

S.R./STA
19. 4. 2024, 13.33

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper Damjana Žuglja in še pet osumljencev, ki jih po poročanju portala necenzurirano.si sumijo storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic.

pozeba

Mraz prizadel sadno drevje, orehe in trto, nevarnosti pozebe še ni konec

D.K./STA
19. 4. 2024, 13.31

Današnje jutro je marsikje postreglo z ledeno mrzlimi temperaturami, ki so pustile posledice tudi na sadnem drevju in rastlinah. Meteorologi so eno izmed najnižjih temperatur izmerili v Babnem Polju, in sicer kar - 6,3 stopinje Celzija. Temperature pod lediščem so zabeležili tudi na Gorenjskem in Štajerskem, poroča Agencija RS za okolje (Arso).

Drava Fala

V Dravi nabiranje sedimentov, po navedbah Arsa stanje reke dobro

A.S./STA
19. 4. 2024, 12.50

Hidroelektrarne so preoblikovale strugo Drave, obenem se v njej nabirajo sedimenti, ki jih morajo odstranjevati. Nekateri naravovarstveniki svarijo, da so v njih tudi škodljive snovi. V dravskih elektrarnah mirijo, da gre za nenevaren odpadek in da so težke kovine v mejah dovoljenega, tudi po navedbah Arsa je kemijsko in ekološko stanje reke dobro.

letališče-jožeta-pučnika

Na slovenskih letališčih lani za tretjino več potnikov

A.S./STA
19. 4. 2024, 12.45

Slovenska mednarodna letališča - Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož - so lani sprejela več kot 1,3 milijona potnikov, kar je za tretjino več kot predlani. Veliko večino potnikov so našteli na ljubljanskem letališču, je danes objavil statistični urad.

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

D.K.
19. 4. 2024, 12.32

V okviru spomladanske okoljske akcije Za lepšo Ljubljano so razglasili Naj blok 2023 v Ljubljani.

Bankomat

V Ljubljani na bankomatu pozabil neverjetnih 1500 evrov

S.R.
19. 4. 2024, 12.23

Pošteni najditelj je bogastvo, ki ga je nekdo pozabil pobrati iz reže bankomata, odnesel na policijo. Dogodek se je zgodil v sredo.

mraz, jutro

Ledeno jutro: Izmerili kar - 6 stopinj Celzija, nevarnost pozebe ostaja

S.R.
19. 4. 2024, 11.02

Nad našimi kraji vztraja območje hladnejšega zraka. Kot napovedali meteorologi, smo danes zabeležili mrzlo jutro, pri čemer se je temperatura ponekod spustila pod ledišče.

soteska vintgar

V soteski Vintgar številne novosti, po novem obvezna tudi čelada

D.K.
19. 4. 2024, 10.23

Soteska Vintgar, ki je ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot v Sloveniji, po zimskem mirovanju spet odpira svoja vrata. Danes bo obisk soteske brezplačen, obiskovalci pa bodo spoznali tudi letošnje novosti, in sicer prenovljeno vstopno središče, tematske poti, vodniško službo, avdio vodenje, električne avtobuse in čelade.

klop mačka pes

Pristojni svarijo: Klopi ogrožajo tudi živali, zato jih pravočasno in ustrezno zaščitite

D.K.
19. 4. 2024, 10.12

S pomladjo se je začela sezona klopov ter z njimi povezanih bolezni. Klopi ne ogrožajo samo ljudi, temveč tudi pse in mačke. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lastnike poziva k pravočasni in ustrezni zaščiti svojih živali.

gozd delavec gozdar

35-letnika med podiranjem dreves zadelo deblo, odpeljali so ga s helikopterjem

D.K.
19. 4. 2024, 08.11

Na območju Radovljice se je včeraj nekaj čez 10. uro pripetila huda delovna nesreča, v kateri se je poškodoval 35-letni moški.

Koper

Koprske občinske ceste bodo snemali, da bi jih izločili iz navigacijskih sistemov, porabili bodo 150.000 evrov

D.K./STA
18. 4. 2024, 22.26

Mestna občina Koper je leto 2023 sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini približno 570.000 evrov, piše v zaključnem računu, ki ga je na današnji seji potrdil občinski svet. Poleg tega je odobril projekt video snemanja občinskih cest, ki naj bi pripomogel k izločitvi odsekov, kjer tranzitni promet ni dovoljen, iz navigacijskih sistemov.

Dejan Süč

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet predlog SDS

D.K./STA
18. 4. 2024, 22.00

Odbor DZ za notranjo politiko je danes potrdil opozicijski predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki uvaja predhodno soglasje občine glede nastanitve migrantov ali vzpostavitve azilnega doma. Medtem ko so opozicijski poslanci zagovarjali svoj prav, pa so jim koalicijski očitali, da gre za še eno od njihovih "populističnih zgodb".

900457_089-tovarniska2

Za »fabrškimi bloki« prostora za 50 stanovanj

Alenka Tratnik
18. 4. 2024, 21.33

Občina Ajdovščina namerava na dražbi prodati pol hektara veliko zemljišče na območju Tovarniške ceste. Prostor bo namenila gradnji večstanovanjske stavbe s prostori za programe socialnega varstva in poslovne dejavnosti. Kupnina za skupno osem parcel je brez davka najmanj 612.885 evrov.

Maribor

Maribor lani z rekordno realizacijo proračuna

A.S./STA
18. 4. 2024, 21.33

Mariborski mestni svetniki so na današnji seji potrdili nov način obračunavanja in s tem nove cene čiščenja odpadne vode na čistilni napravi. Seznanili so se z zaključnim računom lanskega proračuna, ki po besedah vodje občinskega urada za finance in proračun Mateje Cekić kaže rekordno realizacijo, ter prenovo Dravskega nabrežja.

stanovanje

Foto: V Zeleni jami uradno prevzeli 88 neprofitnih stanovanj, načrtujejo jih še okoli 6000

D.K./STA
18. 4. 2024, 20.46

V Zeleni jami ob Šmartinski cesti je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS Mol) uradno prevzel 88 neprofitnih stanovanj. Direktor sklada Sašo Rink je prepričan, da je to zgolj eden izmed korakov, ki bodo Ljubljano naredili prijaznejšo za bodoče generacije.

slovenska policija

Sindikat policistov zahteva umik spornih pnevmatik: "Policisti niso zgolj turisti na cesti"

D.K.
18. 4. 2024, 19.23

Sindikat policistov Slovenije je včeraj na vodstvo Policije in Ministrstvo za notranje zadeve naslovili urgentni poziv za umik nekvalitetnih in podpovprečnih avtomobilskih pnevmatik na vseh službenih vozilih policije.

solarni paneli, postavitev

Država napovedala kar 12 razpisov, na katerih bodo razdelili več deset milijonov evrov subvencij

Timotej Milanov
18. 4. 2024, 18.49

Na voljo bodo sredstva za sončne elektrarne, električne avtomobile in kolesa. Samo Borzen bo letos za subvencije namenil več kot 80 milijonov evrov.

anže logar, eva igrl, janez janša

Zakaj je spor med Janezom Janšo in Anžetom Logarjem lahko le blef?

Barbara Pance, Nataša Markovič
18. 4. 2024, 17.41

Odpadniki SDS so bili vedno tarča napadov desnih medijev. Nikoli v zgodovini stranke SDS se ni zgodilo, da bi nekdo, ki je Janeza Janšo »izdal«, ostal v njegovi bližini, kot je to dovoljeno Anžetu Logarju, Evi Irgl in Dejanu Kalohu. Zgodovina nas je že nekaj naučila.

UKC Maribor

UKC Maribor neupravičeno odpustil dva uslužbenca, zdaj poplačilo plač za tri leta

A.S./STA
18. 4. 2024, 16.59

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je pred leti neupravičeno odpustil dva uslužbenca iz nabavne službe, je po današnjem poročanju časnika Večer ugotovilo sodišče. Ta dva uslužbenca sta se pojavila na vrhu seznama januarskih izplačil v javnem sektorju, saj sta dobila poplačilo plač za tri leta.

Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ zavrača očitke o zavlačevanju preiskave o poslovanju Gen-I

D.K./STA
18. 4. 2024, 16.23

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Točko bo skladno s poslovniškimi roki uvrstila na eno od prihodnjih sej, ne želi pa si, da bi DZ ustanavljal komisije na podlagi zahtev oz. aktov, ki bi se izkazali za neustavne.

pozeba, pomlad

Foto: Udarila bo pozeba. Kje bo najhuje?

D.K.
18. 4. 2024, 15.56

Petkovo jutro bo sprva precej jasno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla, v notranjosti Slovenije pa bo krajevno možna pozeba. Najnižja jutranja temperatura bo v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do –5, drugod od -3 do 2, ob morju pa okoli 6 °C.

Zoran jankvić

(Foto) Janković obsodil vandalizem v Ljubljani: Zahtevali bomo povračilo škode

D.K.
18. 4. 2024, 15.09

Na nedavne primere vandalizma v prestolnici se je danes ostro odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki napoveduje, da bo od storilcev, za katere upa, da jih čim prej najdejo, terjal poplačilo škode.

bodi-del-iger-–-skrbimo-za-planet, ljubljana

Največji dogodek Bodi del iger – Skrbimo za planet je potekal v Ljubljani

R.T.
18. 4. 2024, 14.30

Danes se je odvijal največji dogodek v Sloveniji »Bodi del iger – Skrbimo za planet«. Projekta, ki poteka v okviru Plazma Športnih iger mladih Slovenija, se je udeležilo kar pet velikih ljubljanskih osnovnih šol. V športno dvorano Baza športa so prišli otroci iz OŠ Karla Destovnika Kajuha, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Martina Krpana, OŠ Nove Fužine in OŠ Božidarja Jakca.

električna omarica

Nov način obračunavanja omrežnin šele čez dve leti?

S.R./STA
18. 4. 2024, 12.31

Okoljsko ministrstvo pod vodstvom Bojana Kumra si želi zamik obračunavanja omrežnin po novem sistemu še za dve leti, saj so od zbornic in združenj prejeli veliko pomislekov tako glede dodatnih stroškov kot nujnosti testiranja novega obračuna.