Novice / Slovenija

pirc musar, predsednica, nataša

Predsednica Nataša Pirc Musar žrtvovala poslovni uspeh za državo

Žiga Kariž
24. 4. 2024, 06.04

Pregledali smo najnovejše poslovne rezultate podjetij v lasti nekaterih najbolj znanih Slovencev, z Robertom Golobom in Natašo Pirc Musar na čelu.

900924_093-telefoni

Leseni, poljski in dva telefona maršala Tita

Olga Knez
23. 4. 2024, 21.15

Blizu 30 starih telefonov iz obdobja med letoma 1903 in 2012, zbiratelja Srečka Rožeta, je do konca junija na ogled v dveh vitrinah na vhodu v Kosovelovo knjižnico v Sežani.

energetika, elektrika

Sprejet energetski zakon, ki prinaša več sprememb

G.G./STA
23. 4. 2024, 20.52

V državnem zboru so s 53 glasovi za in 30 proti sprejel nov energetski zakon. Med drugim določa energetsko politiko države s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za prehod na nefosilne vire energije, vključno s spodbudami za rabo obnovljivih virov in bolj učinkovito rabo energije ter črpanjem evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij.

mačka bella

Kdo je v Mežici streljal na mačko Bello?

R.T.
23. 4. 2024, 20.28

Nov primer barbarskega obnašanja do živali. Tokrat v Mežici.

kolesarji, robidišče 1

Iščejo novega najemnika, pravni zaplet je pokopal projekt, zato Miha Šalehar končuje to zgodbo

Neva Blazetič
23. 4. 2024, 19.40

Po formalnopravnem zapletu in tožbah glede upravljanja gorskokolesarskega parka na ozemlju AS Logje - Robidišče je svoj čas oblegan trail center še vedno zaprt. Agrarna skupnost bo iskala najemnika ali upravljavca. Miha Šalehar, ki je z ekipo park uredil, se umika: »Izkušnja je bila poučna in dragocena, nič več me ne more presenetiti.«

elektro števec, elektrika, popisovanje

Gospodarstvo predlaga zamik, celo ministrstvo, agencija pa vztraja pri "novi" omrežnini

G.G./STA
23. 4. 2024, 18.21

V zadnjih dneh so se pojavila mnenja, da bi veljajo zamakniti uvedbo nove metodologije obračunavanja omrežnine pri elektriki. Svet Agencije za energijo ne vidi razlogov za prestavitev. Predvideni datum uvedbe tako ostaja 1. julij letos.

delo, ura, hitenje

Zaradi Jakličevega popoldanskega dela bi dopolnjevali zakonodajo

G.G./STA
23. 4. 2024, 17.35

Ministrstvo za pravosodje bo preučilo predlog večine ustavnih sodnikov za dopolnitev zakonodaje, s katero bi uredili postopanje v primeru dvoma o združljivosti dejavnosti ustavnega sodnika.

jursinci pl

Po prepovedi mobilnikov na osnovni šoli manj napetosti, konfliktov in nasilja

Mojca Zemljarič
23. 4. 2024, 17.24

Na Osnovni šoli Juršinci so uveljavili prepoved uporabe mobilnih telefonov. Po oceni ravnatelja Mateja Sužnika so se odločili pravilno. Z nenadzorovano uporabo mobilnikov in drugih elektronskih naprav otroci ničesar ne pridobijo, kvečjemu jim to spodbudi dražljaje, ki lahko vodijo v medvrstniško nasilje različnih oblik, najpogosteje gre za spletno nasilje.

slovenska-delegacija-na-kitajskem

"Kdor bo podcenjeval Kitajsko, bo to plačal s preživetjem"

R.T.
23. 4. 2024, 16.26

Zaključen je obisk največje gospodarske delegacije na Kitajskem. Končni odziv je: Kitajska je presegla vsa pričakovanja.

Nataša Sukič

Nataša Sukič bo nosilka liste Levice

A. M.
23. 4. 2024, 14.57

Medtem ko so SDS in NSi svoje kandidate za evropske volitve razkrile že v prejšnjih mesecih, sta včeraj in danes svojo izbiro potrdili tudi Gibanje Svoboda, ki vnaša nekaj sprememb glede na prejšnje predloge liste, ter Levica, ki jo je razkrila danes.

Luka Mesec

Mesec bo udaril po mizi: Spori so prešli meje dobrega okusa

S.R./STA
23. 4. 2024, 14.16

Minister za delo Luka Mesec je danes dejal, da so spori na Inšpektoratu RS za delo že prešli meje dobrega okusa in da je čas, da se vanje vmeša še sam. Od umiritve razmer bo odvisna tudi usoda glavne inšpektorice Katje Čoh Kragolnik.

radiator, energetska revščina, starejša, ogrevanje

Položnice za ogrevanje na zemljski plin bodo nižje

A.S./STA
23. 4. 2024, 13.11

Ljubljansko javno podjetje Energetika Ljubljana, peti največji ponudnik plina v državi, bo s 1. majem, ko se izteče cenovna regulacija, znižala ceno plina za 10 odstotkov. Razlog za takšno poslovno odločitev so ugodnejše tržne razmere in nižje nabavne cene na veleprodajnem trgu, so danes sporočili iz družbe.

PP Metlika M tihotapec

Prijeli tihotapca, ki je v kombiju prevažal kar 17 tujcev

R.T.
23. 4. 2024, 12.47

Metliški policisti so včeraj na območju Drašičev ustavili voznika kombija Mercedes vito registrskih oznak Bosne in Hercegovine. Njegov kombi se jim je takoj zdel sumljiv, vanj bi državljan Bosne in Hercegovine zlahka stisnil nekaj migrantov.

Klemen Jaklič

Ustavni sodniki razpravljali o primeru sodelavca Jakliča: Ni nas obvestil in ni zaprosil za soglasje

S.R./STA
23. 4. 2024, 12.34

Del slovenske javnosti je prejšnji teden razburila vest, da je ustavni sodnik Klemen Jaklič v času opravljanje funkcije kar pet let deloval kot popoldanski samostojni podjetnik. O zadevi so včeraj neformalno razpravljali tudi na ustavnem sodišču.

Mile Ćulibrk

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

R.T.
23. 4. 2024, 12.00

Mile Ćulibrk se je v 78. letu starosti v nedeljo poslovil v Beogradu.

_9 Porsche 911 turbo S coupe (porsche)

Biseri maratonskega merjenja hitrosti na naših cestah

U.C.
23. 4. 2024, 10.18

Pretekli teden so Slovenski policisti izvajali maraton merjenja hitrosti, mnogim posameznikom pa je nadzor hitrosti svojega vozila povzročal težave.

kresnik nagrade

Znani nominiranci za nagrado kresnik

A. M./STA
23. 4. 2024, 10.10

Strokovna žirija za Delovo nagrado kresnik, ki jo podeljujejo najboljšemu romanu leta, je naredila prvi izbor nominirancev. Izbrala je deset del, od tega sedem romanov avtoric in tri romane avtorjev, ki so izšli pri petih založbah, danes poroča časnik. Čez mesec dni bodo izbrali finalno peterico, nagrajenca pa bodo razglasili čez dva meseca.

Dars

Kriminalisti NPU navsezgodaj potrkali na vrata Darsa, obiskali tudi Snežiča

S.R.
23. 4. 2024, 09.42

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvajajo hišne preiskave na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Obiskali naj bi tudi nekdanjega predsednika uprave Valentina Hajdinjaka in razvpitega davčnega optimizatorja Roka Snežiča.

stara fužina, sneg, rože

Čez noč je pobelilo nekatere dele Slovenije in še kar sneži

U.C./STA
23. 4. 2024, 09.14

Ponoči je največ snega zapadlo v višje ležečih predelih po državi. V Bohinjski Češnjici je tako na okoli 600 metrih nadmorske višine zapadlo 11 centimetrov snega, na Zadlogu je višina snežne odeje 14 centimetrov, prav toliko na Bukovskem Vrhu, je danes povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa. Ponekod je prišlo do snegoloma.

Bohinjska Bistrica

Pozor na cestah, razmere so lahko zimske, podrlo tudi nekaj dreves

S.R.
23. 4. 2024, 07.01

Vremenoslovci so za noč na torek napovedali nepredvidljive razmere. Najbolj kritični scenarij se sicer ni uresničil, a udeležba v prometu vseeno terja previdnost.

referendum, zakon o vodah

V rokah volivcev in volivk bodo smrt, konoplja in poslanski mandati

Žiga Kariž
23. 4. 2024, 06.10

Poslanke in poslanci Gibanja Svoboda želijo preizkusiti voljo državljanov in državljank pri treh vprašanjih, ki so po njihovem mnenju pomembna za našo družbo.

Zoran Janković

Ljubljanski mestni svet potrdil prejemnike občinskih nagrad, častna meščana Julijana Žibert in Janez Koželj

D.K./STA
22. 4. 2024, 22.13

Ljubljanski mestni svet je danes potrdil prejemnike občinskih nagrad. Častnim meščanom in meščankam Ljubljane sta se pridružila mestna svetnica in nekdanja generalna direktorica PTT Slovenije Julijana Žibert ter nekdanji dolgoletni podžupan in glavni mestni urbanist Janez Koželj. Svetniki so sprejeli tudi zaključni račun lanskega proračuna.

Boštjan Noč

Boštjan Noč prvi predsednik Evropske čebelarske zveze, z delom bo začel takoj

A.S./STA
22. 4. 2024, 22.05

Na današnji volilni skupščini Evropske čebelarske zveze (EBA) je bil za prvega predsednika omenjene organizacije, ki ima sedež v Sloveniji, izbran predsednik slovenske čebelarske zveze Boštjan Noč. Za položaj sta se sicer potegovala dva kandidata, ob slovenskem kandidatu še Plamen Ivanov iz Bolgarije, a je Noč prejel stoodstotno zaupanje.

mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

D.K.
22. 4. 2024, 21.59

Policiaj prosi za pomoč pri iskanju pogrešane Mojce Fartek.

nataša-markovič

Novinarka Nataša Markovič nominirana za evropsko novinarsko nagrado

A. M./STA
22. 4. 2024, 20.41

Novinarka in urednica portala Preiskovalno.si Nataša Markovič je z zgodbo 'Izdali smo generacijo' nominirana za evropsko novinarsko nagrado European Press Prize. Poleg štirih novinarjev drugih evropskih držav je nominirana za nagrado v komentatorski kategoriji javnega diskurza za izjemno besedilno interpretacijo našega sveta, poroča Preiskovalno.si.